'De organisatoren van het Gordelfestival mogen in hun communicatie de nood aan bescherming van het Vlaams karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel wat meer benadrukken. Ik begrijp de perceptie bij sommigen dat dit momenteel onvoldoende gebeurt. Het is aan ons om bij te schaven.' Dat heeft Ben Weyts (N-VA), als Vlaams minister bevoegd voor de Vlaamse Rand, gezegd bij de start van het Gordelfestival.

'De blijvende noodzaak aan aandacht en bescherming van het Vlaams en groen karakter van de Rand was de oorspronkelijke boodschap van de Gordel en dat geldt nog steeds voluit. Het aanpassen, vernieuwen en moderniseren van het Gordelconcept is immers absoluut niet in tegenspraak met het behoud van deze boodschap en dat was ook de opdracht voor de organisatoren', aldus Ben Weyts. Om het Vlaams karakter meer te benadrukken pleit hij er voor om dat in de communicatie - bijvoorbeeld op de website - meer aan bod te laten komen.

Tweede editie Gordelfestival

In de groene Vlaamse gordel rond Brussel is zondagmorgen rond 8 uur de tweede editie van start gegaan van het Gordelfestival, de opvolger van de Gordel die vorig jaar van de organisatoren Bloso, de vzw De Rand en de provincie Vlaams-Brabant een nieuwe aanpak kreeg. Vorig jaar daagden zowat 12.500 deelnemers op. De organisatoren verwachten op basis van het aantal voorinschrijvingen en het goede weer dit jaar meer volk.

Onder het motto 'beweeg, beleef en blijf gerust wat langer' biedt het Gordelfestival, vanuit de trefpunten het Bloso-centrum in Hofstade, het provinciedomein van Huizingen en focusgemeente Vilvoorde, een sportief aanbod met in totaal 440 km fietsroutes, 73 km wandelroutes en 33 km ruiterroutes met veel aandacht voor toeristische attracties in de regio.

Ook in de 5 gemeenschapscentra in de Vlaamse rand zijn activiteiten voorzien. Net als voorheen tijdens de Gordel wordt rond Brussel een 120 km fietstocht gereden. In het aanbod zitten voorts enkele nieuwigheden zoals de 'Proef de Streek Fietsroute' vanuit Huizingen en de 'Doortrapt en verrassend'-wandeling vanuit het CC De Cam in Wezembeek-Oppem. Vanuit een aantal maneges vertrekken paardenwandelingen. Opvallend in het aanbod in Vilvoorde is 'Varend erfgoed' met 11 historische boten die zich op het Zeekanaal bevinden.

Politici aanwezig

Vanuit Huizingen namen zondagmorgen nog enkele andere Vlaamse politici deel aan het gebeuren, zoals Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Philippe Muyters (N-VA) en Koen Geens en Michel Doomst (CD&V).

'De blijvende noodzaak aan aandacht en bescherming van het Vlaams en groen karakter van de Rand was de oorspronkelijke boodschap van de Gordel en dat geldt nog steeds voluit. Het aanpassen, vernieuwen en moderniseren van het Gordelconcept is immers absoluut niet in tegenspraak met het behoud van deze boodschap en dat was ook de opdracht voor de organisatoren', aldus Ben Weyts. Om het Vlaams karakter meer te benadrukken pleit hij er voor om dat in de communicatie - bijvoorbeeld op de website - meer aan bod te laten komen. In de groene Vlaamse gordel rond Brussel is zondagmorgen rond 8 uur de tweede editie van start gegaan van het Gordelfestival, de opvolger van de Gordel die vorig jaar van de organisatoren Bloso, de vzw De Rand en de provincie Vlaams-Brabant een nieuwe aanpak kreeg. Vorig jaar daagden zowat 12.500 deelnemers op. De organisatoren verwachten op basis van het aantal voorinschrijvingen en het goede weer dit jaar meer volk. Onder het motto 'beweeg, beleef en blijf gerust wat langer' biedt het Gordelfestival, vanuit de trefpunten het Bloso-centrum in Hofstade, het provinciedomein van Huizingen en focusgemeente Vilvoorde, een sportief aanbod met in totaal 440 km fietsroutes, 73 km wandelroutes en 33 km ruiterroutes met veel aandacht voor toeristische attracties in de regio. Ook in de 5 gemeenschapscentra in de Vlaamse rand zijn activiteiten voorzien. Net als voorheen tijdens de Gordel wordt rond Brussel een 120 km fietstocht gereden. In het aanbod zitten voorts enkele nieuwigheden zoals de 'Proef de Streek Fietsroute' vanuit Huizingen en de 'Doortrapt en verrassend'-wandeling vanuit het CC De Cam in Wezembeek-Oppem. Vanuit een aantal maneges vertrekken paardenwandelingen. Opvallend in het aanbod in Vilvoorde is 'Varend erfgoed' met 11 historische boten die zich op het Zeekanaal bevinden.Vanuit Huizingen namen zondagmorgen nog enkele andere Vlaamse politici deel aan het gebeuren, zoals Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Philippe Muyters (N-VA) en Koen Geens en Michel Doomst (CD&V).