Volgens Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux is het alvast 'niet onbelangrijk' dat de N-VA niet langer aan tafel zit. Voor zijn CDH-collega Joëlle Milquet is de geboekte vooruitgang zelfs 'historisch'. MR-kopman Charles Michel was zuiniger met 'een stap in de goede richting', al blijft het evenwicht 'fragiel'.

Na ruim zes uur armworstelen kwamen de acht onderhandelende partijen donderdagnacht overeen om eerst gesprekken te voeren over BHV en de staatshervorming. Pas nadien komen het sociaaleconomische en de eigenlijke regeringsvorming aan bod.

Michel: 'Nota blijft amendeerbaar, op alle punten'

De onderhandelingen zelf zullen gebeuren op basis van Elio Di Rupo's formateursnota, beklemtoonde MR-voorzitter Michel vrijdagochtend op La Première, ook al blijft die tekst voor zijn partij op alle punten amendeerbaar.

'Onze positie is duidelijk. We zullen met amendementen komen op alle hoofdstukken en het finale akkoord zal de vrucht zijn van onderhandelingen', klonk het.

Onkelinkx: 'Begrip voor CD&V' Gevraagd of hij tevreden is met het vertrek van N-VA, bleef Michel op de vlakte. 'De vraag is met wie we goede oplossingen kunnen realiseren. Blij zijn dat N-VA weg is, dat is niet aan de orde', zei hij. Joëlle Milquet toonde zich dan weer tevreden.

'Voor het eerst is er een akkoord om onderhandelingen te starten en voor het eerst aanvaardt de CD&V om daar zonder N-VA aan deel te nemen.'

PS-vicepremier Laurette Onkelinx kon tot slot wel enig begrip opbrengen voor de hardnekkigheid bij CD&V. De christendemocraten 'hebben gelijk om eerst een akkoord te willen over BHV, aangezien die kwestie de regering deed vallen'. (Belga/SD)

Volgens Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux is het alvast 'niet onbelangrijk' dat de N-VA niet langer aan tafel zit. Voor zijn CDH-collega Joëlle Milquet is de geboekte vooruitgang zelfs 'historisch'. MR-kopman Charles Michel was zuiniger met 'een stap in de goede richting', al blijft het evenwicht 'fragiel'. Na ruim zes uur armworstelen kwamen de acht onderhandelende partijen donderdagnacht overeen om eerst gesprekken te voeren over BHV en de staatshervorming. Pas nadien komen het sociaaleconomische en de eigenlijke regeringsvorming aan bod. Michel: 'Nota blijft amendeerbaar, op alle punten'De onderhandelingen zelf zullen gebeuren op basis van Elio Di Rupo's formateursnota, beklemtoonde MR-voorzitter Michel vrijdagochtend op La Première, ook al blijft die tekst voor zijn partij op alle punten amendeerbaar. 'Onze positie is duidelijk. We zullen met amendementen komen op alle hoofdstukken en het finale akkoord zal de vrucht zijn van onderhandelingen', klonk het. Onkelinkx: 'Begrip voor CD&V' Gevraagd of hij tevreden is met het vertrek van N-VA, bleef Michel op de vlakte. 'De vraag is met wie we goede oplossingen kunnen realiseren. Blij zijn dat N-VA weg is, dat is niet aan de orde', zei hij. Joëlle Milquet toonde zich dan weer tevreden. 'Voor het eerst is er een akkoord om onderhandelingen te starten en voor het eerst aanvaardt de CD&V om daar zonder N-VA aan deel te nemen.' PS-vicepremier Laurette Onkelinx kon tot slot wel enig begrip opbrengen voor de hardnekkigheid bij CD&V. De christendemocraten 'hebben gelijk om eerst een akkoord te willen over BHV, aangezien die kwestie de regering deed vallen'. (Belga/SD)