Vlaanderen telde eind november 207.221 werkzoekenden. Dat zijn er 20.797 of 11,2 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. De jeugdwerkloosheid noteert maar liefst 19,8 procent hoger. De toename van de werkloosheid in Vlaanderen blijft versnellen.
Het jaarverschil stijgt van +6,1 procent in augustus, over +8 procent in september en +9,9 procent in oktober, naar +11,2 procent in november. Het banenverlies in de industrie stuwt vooral de werkloosheid bij de mannelijke bevolking omhoog (+16,7 procent). De tertiaire en quartaire sector, waarin meer vrouwen werken, bieden beter weerstand aan de crisis.

De jeugdwerkloosheid noteert 19,8 procent hoger. De toename bij de leeftijdsgroep van 25 tot 50 jaar is beperkter (+13,5 procent), maar de mindere conjunctuur is nefast voor jongeren die op zoek gaan naar een eerste baan. Het aantal jongeren in beroepsinschakelingstijd stijgt met 18,9 procent.

Bij de werkzoekende 50-plussers is er een status quo (+0,1 procent). "Er zijn tegen de algemene stijgende trend in, minder werkzoekende 50- tot 55-jarigen (-1,5 procent) en 55- tot 60-jarigen (-0,4 procent) dan vorig jaar", aldus Muyters.

Momenteel is 7,01 procent van de Vlaamse beroepsbevolking werkzoekend. De Vlaamse minister van Werk benadrukt wel dat sinds begin dit jaar de uitzendkrachten pas weggelaten worden uit de werkzoekendenstatistieken wanneer ze minimum tien dagen gewerkt hebben.

Werkloosheid neemt ook toe in Brussel
Net als in Vlaanderen, is ook in Brussel de werkloosheid in november gestegen, weliswaar aan een lager tempo. Op jaarbasis kwamen er 1.481 werkzoekenden of 1,4 procent bij, zo maakte de
Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris bekend. Tegenover de voorgaande maand was er wel een lichte daling, met 734 personen.

Alles samen telt het gewest 108.875 niet-werkende werkzoekenden, goed voor een werkloosheidsgraad van 20,6 procent. Actiris verwijst voor de stijging naar de specifieke demografische evolutie in het Brussels gewest. "We stellen vast dat de Brusselse arbeidsmarkt een aanzienlijke stijging van het aantal nieuwkomers telt. De bevolking op beroepsactieve leeftijd steeg in 2011 met 2,9 procent in Brussel. In absolute aantallen gaat het om 21.530 eenheden."

Vooral de jongerenwerkloosheidsgraad blijft een probleem in het Brusselse. Ze bedraagt 32,8 procent in november, nog eens 0,4 procent meer dan vorig jaar. Doordat 50-plussers niet langer vrijgesteld worden, is er ook in deze categorie een forse toename, met 4,3 procent. (Belga/INM)

Vlaanderen telde eind november 207.221 werkzoekenden. Dat zijn er 20.797 of 11,2 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. De jeugdwerkloosheid noteert maar liefst 19,8 procent hoger. De toename van de werkloosheid in Vlaanderen blijft versnellen. Het jaarverschil stijgt van +6,1 procent in augustus, over +8 procent in september en +9,9 procent in oktober, naar +11,2 procent in november. Het banenverlies in de industrie stuwt vooral de werkloosheid bij de mannelijke bevolking omhoog (+16,7 procent). De tertiaire en quartaire sector, waarin meer vrouwen werken, bieden beter weerstand aan de crisis. De jeugdwerkloosheid noteert 19,8 procent hoger. De toename bij de leeftijdsgroep van 25 tot 50 jaar is beperkter (+13,5 procent), maar de mindere conjunctuur is nefast voor jongeren die op zoek gaan naar een eerste baan. Het aantal jongeren in beroepsinschakelingstijd stijgt met 18,9 procent. Bij de werkzoekende 50-plussers is er een status quo (+0,1 procent). "Er zijn tegen de algemene stijgende trend in, minder werkzoekende 50- tot 55-jarigen (-1,5 procent) en 55- tot 60-jarigen (-0,4 procent) dan vorig jaar", aldus Muyters. Momenteel is 7,01 procent van de Vlaamse beroepsbevolking werkzoekend. De Vlaamse minister van Werk benadrukt wel dat sinds begin dit jaar de uitzendkrachten pas weggelaten worden uit de werkzoekendenstatistieken wanneer ze minimum tien dagen gewerkt hebben. Werkloosheid neemt ook toe in Brussel Net als in Vlaanderen, is ook in Brussel de werkloosheid in november gestegen, weliswaar aan een lager tempo. Op jaarbasis kwamen er 1.481 werkzoekenden of 1,4 procent bij, zo maakte de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris bekend. Tegenover de voorgaande maand was er wel een lichte daling, met 734 personen. Alles samen telt het gewest 108.875 niet-werkende werkzoekenden, goed voor een werkloosheidsgraad van 20,6 procent. Actiris verwijst voor de stijging naar de specifieke demografische evolutie in het Brussels gewest. "We stellen vast dat de Brusselse arbeidsmarkt een aanzienlijke stijging van het aantal nieuwkomers telt. De bevolking op beroepsactieve leeftijd steeg in 2011 met 2,9 procent in Brussel. In absolute aantallen gaat het om 21.530 eenheden." Vooral de jongerenwerkloosheidsgraad blijft een probleem in het Brusselse. Ze bedraagt 32,8 procent in november, nog eens 0,4 procent meer dan vorig jaar. Doordat 50-plussers niet langer vrijgesteld worden, is er ook in deze categorie een forse toename, met 4,3 procent. (Belga/INM)