Wellicht slechts klein pakket relancemaatregelen

Alexander De Croo © BELGA

Het ziet er naar uit dat de regering voor niet meer dan 100 miljoen euro aan relancemaatregelen goedkeurt.

Het lijkt er sterk op dat het kernkabinet maandagavond enkel een akkoord zal kunnen bereiken over een klein pakket relancemaatregelen voor zo’n 100 miljoen euro. Later kunnen daar nog een aantal maatregelen bijkomen na overleg met de gewesten. Zo lieten Alexander De Croo (Open Vld), Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) verstaan bij hun aankomst aan de Wetstraat 16.

Btw op elektriciteit

De topministers werken al een tijd aan de begroting 2014 en een pakket relancemaatregelen. De begroting lijkt afgerond, maar over de relancemaatregelen verlopen de gesprekken reeds enkele dagen erg moeilijk. Vooral CD&V heeft het moeilijk met het sp.a-voorstel om de btw op elektriciteit tot 6 procent te verlagen. “We hebben andere oplossingen”, was de enige commentaar die Pieter De Crem (CD&V) kwijt wilde op vragen over de cijfers van het Planbureau waaruit blijkt dat de maatregel een 11.000 banen kunnen opleveren.

Indexsprong

“Wie wint ermee om de belastingen niet te verlagen?”, vroeg De Croo zich af. “Ik heb geen reden om aan de cijfers van het Planbureau te twijfelen”, voegde hij eraan toe. Volgens Didier Reynders komt de btw-verlaging neer op een indexsprong volgend jaar. Beide liberalen stelden hun hoop in het overleg met de gewesten om nog bijkomende relancemaatregelen te nemen binnen enkele weken.

Competetiviteit

Ook Vande Lanotte vond een doorschuiven van de discussie naar de gewesten een mogelijkheid. Er worden een aantal dingen foutief in de pers voorgesteld, waaruit af te leiden valt dat men geen beslissing wil nemen, aldus de sp.a’er die ook liever een groter pakket relancemaatregelen had gehad. “Men is niet bezig met competitiviteit, tenzij onder partijen”, zei hij schamper.

Dit weekend raakte nog bekend dat het Planbureau ook de opdracht kreeg om het schrappen van een betaalde vakantiedag te becijferen. Het oude CD&V-voorstel zou echter slechts voor 0,02 procent economische groei zorgen. De baten zouden vooral voor de overheid zijn, niet voor de competitiviteit, luidt het. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content