Dat beklemtoonde het SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte vrijdagochtend op de VRT-radio. Toch is de voormalige Koninklijke bemiddelaar 'niet helemaal pessimistisch'.

Hij stipt aan dat het van levensbelang is dat de onderhandelaars zich in absolute discretie hullen en er de komende weken het zwijgen toe doen.

Vande Lanotte: 'Werkmethode goede keuze'
De acht onderhandelende partijen, PS, CD&V, MR, Open VLD, SP.A, Ecolo, CDH en Groen!, vonden donderdagnacht na urenlang getouwtrek een overeenkomst over hoe er opnieuw onderhandeld kan worden: er zal pas opnieuw over een regeringsvorming en het sociaaleconomische gesproken als de gesprekken over BHV en de staatshervorming afgelopen zijn.

Dat is volgens Vande Lanotte een goede keuze: 'Ik denk dat het beter is dat te doen, de Franstaligen hebben altijd gezegd dat een oplossing voor BHV makkelijker is in een globaal institutioneel pakket.'

Vande Lanotte: 'Standpunten te dicht bij elkaar om niet te onderhandelen' Bovendien liggen de standpunten van elk van de betrokken partijen intussen 'te dicht bij elkaar om niet te onderhandelen', vermoedt de SP.A'er. Al zal het erop aankomen eerst het vertrouwen te herstellen.

Dat heel wat Franstalige partijen - MR en FDF op kop - al met de eerste amendementen zwaaien, noemt Vande Lanotte 'in zekere zin logisch'. 'Onderhandelen betekent dat iedereen op een bepaald moment zijn inbreng kan doen. Wanneer dat niet meer nodig is, dan heb je een akkoord.' Volgens de socialist zullen de acht 'allemaal nog wel wat wijzigingen inbrengen', dus ook zijn eigen partij SP.A. (Belga/SD)

Dat beklemtoonde het SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte vrijdagochtend op de VRT-radio. Toch is de voormalige Koninklijke bemiddelaar 'niet helemaal pessimistisch'. Hij stipt aan dat het van levensbelang is dat de onderhandelaars zich in absolute discretie hullen en er de komende weken het zwijgen toe doen. Vande Lanotte: 'Werkmethode goede keuze' De acht onderhandelende partijen, PS, CD&V, MR, Open VLD, SP.A, Ecolo, CDH en Groen!, vonden donderdagnacht na urenlang getouwtrek een overeenkomst over hoe er opnieuw onderhandeld kan worden: er zal pas opnieuw over een regeringsvorming en het sociaaleconomische gesproken als de gesprekken over BHV en de staatshervorming afgelopen zijn. Dat is volgens Vande Lanotte een goede keuze: 'Ik denk dat het beter is dat te doen, de Franstaligen hebben altijd gezegd dat een oplossing voor BHV makkelijker is in een globaal institutioneel pakket.' Vande Lanotte: 'Standpunten te dicht bij elkaar om niet te onderhandelen' Bovendien liggen de standpunten van elk van de betrokken partijen intussen 'te dicht bij elkaar om niet te onderhandelen', vermoedt de SP.A'er. Al zal het erop aankomen eerst het vertrouwen te herstellen. Dat heel wat Franstalige partijen - MR en FDF op kop - al met de eerste amendementen zwaaien, noemt Vande Lanotte 'in zekere zin logisch'. 'Onderhandelen betekent dat iedereen op een bepaald moment zijn inbreng kan doen. Wanneer dat niet meer nodig is, dan heb je een akkoord.' Volgens de socialist zullen de acht 'allemaal nog wel wat wijzigingen inbrengen', dus ook zijn eigen partij SP.A. (Belga/SD)