De schuldencrisis deed de beurzen maandag opnieuw dieprood kleuren. Johan Van Overtveldt waarschuwt dat de storm nog niet snel zal gaan liggen.

"Er was de voorbije dagen heel wat te doen rond de downgrade van de Verenigde Staten, maar in feite is dat maar een symptoom", zegt hij maandag in Terzake op Canvas. "Er is ten gronde veel meer aan de hand. Het grootste probleem is in de eerste plaats het wereldwijde stilvallen van de economie, zeker in de Verenigde Staten en in de Eurozone. Het doembeeld van een nieuwe recessie duikt op, een recessie trekt altijd een rood spoor door begrotingen, die nu nog steeds dieprood gekleurd zijn, zowel in de VS als Europa. De markten zijn dus terecht bijzonder zenuwachtig over een nog verdere verslechtering van een al slechte toestand van de publieke financiën."

Meltdown
Op de vraag of we moeten vrezen voor een meltdown, antwoordde Van Overtveldt dat het één voor twaalf is. "Er zijn natuurlijk altijd maatregelen die men kan nemen. Als de politieke wereldd in de komende weken met zeer geloofwaardige plannen komt voor een beter beheer van de publieke financiën en als meer specifiek de Eurozone tot een besluitvorming zou kunnen komen zodat de monetaire unie beter en efficiënter gaat werken, dan hoeven we die meltdown niet te hebben. Maar ik vrees dat we dichtbij zijn", aldus Van Overtveldt.(TE)

De schuldencrisis deed de beurzen maandag opnieuw dieprood kleuren. Johan Van Overtveldt waarschuwt dat de storm nog niet snel zal gaan liggen. "Er was de voorbije dagen heel wat te doen rond de downgrade van de Verenigde Staten, maar in feite is dat maar een symptoom", zegt hij maandag in Terzake op Canvas. "Er is ten gronde veel meer aan de hand. Het grootste probleem is in de eerste plaats het wereldwijde stilvallen van de economie, zeker in de Verenigde Staten en in de Eurozone. Het doembeeld van een nieuwe recessie duikt op, een recessie trekt altijd een rood spoor door begrotingen, die nu nog steeds dieprood gekleurd zijn, zowel in de VS als Europa. De markten zijn dus terecht bijzonder zenuwachtig over een nog verdere verslechtering van een al slechte toestand van de publieke financiën." Meltdown Op de vraag of we moeten vrezen voor een meltdown, antwoordde Van Overtveldt dat het één voor twaalf is. "Er zijn natuurlijk altijd maatregelen die men kan nemen. Als de politieke wereldd in de komende weken met zeer geloofwaardige plannen komt voor een beter beheer van de publieke financiën en als meer specifiek de Eurozone tot een besluitvorming zou kunnen komen zodat de monetaire unie beter en efficiënter gaat werken, dan hoeven we die meltdown niet te hebben. Maar ik vrees dat we dichtbij zijn", aldus Van Overtveldt.(TE)