Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) werkt aan een wetsontwerp waarbij het rijbewijs van recidiverende bestuurders automatisch zou worden ingetrokken voor bepaalde periodes. Dat melden de Sudpresse-kranten.

Het rijbewijs van een bestuurder zou automatisch worden ingetrokken wanneer hij of zij zich binnen een termijn van drie jaar een tweede keer bezondigt aan een van zes zware verkeersovertredingen uit de
wegcode. Het gaat bijvoorbeeld om rijden onder invloed van alcohol of drugs, vluchtmisdrijf, rijden zonder rijbewijs en zware snelheidsovertredingen.

Wie een eerste keer hervalt, zou zijn rijbewijs voor drie maanden kwijt zijn. Bij een tweede keer wordt dat zes maanden en bij een derde recidive minimaal negen maanden. De recidivist zou ook opnieuw theorie- en praktijkproeven moeten afleggen, net als psychologische en medische herstelonderzoeken.

"Door meer sturend op te treden, wil ik meer gelijkheid tussen de sancties", zegt Wathelet. "Momenteel kunnen sancties verschillen naargelang de strengheid van de politierechter. Met het wetsontwerp willen we komen tot meer coherentie tussen de bestraffingen." (Belga/SD)

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) werkt aan een wetsontwerp waarbij het rijbewijs van recidiverende bestuurders automatisch zou worden ingetrokken voor bepaalde periodes. Dat melden de Sudpresse-kranten. Het rijbewijs van een bestuurder zou automatisch worden ingetrokken wanneer hij of zij zich binnen een termijn van drie jaar een tweede keer bezondigt aan een van zes zware verkeersovertredingen uit de wegcode. Het gaat bijvoorbeeld om rijden onder invloed van alcohol of drugs, vluchtmisdrijf, rijden zonder rijbewijs en zware snelheidsovertredingen. Wie een eerste keer hervalt, zou zijn rijbewijs voor drie maanden kwijt zijn. Bij een tweede keer wordt dat zes maanden en bij een derde recidive minimaal negen maanden. De recidivist zou ook opnieuw theorie- en praktijkproeven moeten afleggen, net als psychologische en medische herstelonderzoeken. "Door meer sturend op te treden, wil ik meer gelijkheid tussen de sancties", zegt Wathelet. "Momenteel kunnen sancties verschillen naargelang de strengheid van de politierechter. Met het wetsontwerp willen we komen tot meer coherentie tussen de bestraffingen." (Belga/SD)