Water besmet met polio gelekt naar zuiveringsstation in Waals-Brabant

GSK in Rixensart © Belga Image

Op de site van farmaproducent GlaxoSmithKline (GSK) in het Waals-Brabantse Rixensart is 45 liter water besmet met het poliovirus gelekt naar het zuiveringsstation van Rosières, en zo verder naar de rivier de Laan. Het water uit het waterzuiveringsstation is niet in het drinkwater terecht gekomen.

Dat meldt de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Het lek dateert van dinsdagmiddag en is volgens de eerste berichten van GSK een gevolg van een menselijke fout tijdens het productieproces van een poliovaccin.

Geen algemeen gezondheidsrisico

Experts van de Hoge Gezondheidsraad en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid hebben een risicoanalyse gedaan en wijzen erop dat er geen gezondheidsrisico is voor de Belgische bevolking in het algemeen.

Voor mensen die in direct contact gekomen zijn met het besmet water (zwemmers en vissers in de Laan, personeel van het zuiveringsstation in Rosières, …) zou het risico om polio te ontwikkelen ‘uiterst klein’ zijn, aangezien ‘de virusconcentratie in het rivierwater al heel sterk verdund is en de vaccinatiegraad tegen polio in ons land erg hoog is’. Poliovaccinatie is verplicht in België.

Vermijden

Mensen die in contact zijn gekomen met dit water en daarover bezorgd zijn, kunnen contact opnemen met hun huisarts om te zien of een eventuele hervaccinatie nodig is.

In afwachting van onderzoeksresultaten, wordt aangeraden om alle contact met water te vermijden stroomafwaarts van het waterzuiveringsstation van Rosières tot aan de samenvloeiing van de Laan en de Dijle. (Belga/KVDA)

Burgers die vragen hebben kunnen zaterdag 6 september van 13u-16u contact opnemen met het Contact Center van de FOD Volksgezondheid op 02/524.88.88. Zondag is het Contact Center geopend van 11u-16u.

‘Wettelijke procedure gevolgd’

GSK heeft de wettelijke procedure gevolgd en meteen de lokale, regionale, provinciale en federale overheden verwittigd, zegt directeur overheidszaken Pacal Lizin.

‘Nadat we de bevoegde autoriteiten verwittigd hadden, hebben we analyses uitgevoerd om de concentratie van het virus in het water te bepalen en de mogelijke gevolgen en eventuele risico’s te achterhalen, wat verschillende dagen heeft geduurd’, aldus Lizin. ‘De directie van het waterzuiversingsstation werd meteen verwittigd. Het personeel dat mogelijk in contact kwam met het water kreeg meteen medicatie en werd gevaccineerd’.

Het lek is het gevolg van een menselijke fout tijdens de ontsmetting van een reservoir. Lizin: ‘Normaal gebeurt die ontsmetting machinaal, maar voor één keer gebeurde ze manueel en een van onze medewerkers heeft daarbij een fout gemaakt. De autoriteiten worden maandag op onze site verwacht om het incident te analyseren. Wij gaan van onze kant de maatregelen verhogen om andere incidenten in de toekomst uit te sluiten.’ (Belga/KVDA)

Rosières

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content