Wat het Overlegcomité besliste: reisverbod, langere quarantaine, geen heropening kappers

Frank Vandenbroucke op 22 januari 2021

Het is nog niet de tijd om te versoepelen, liet premier Alexander De Croo na afloop van het Overlegcomité weten. Er komen integendeel verstrengingen: een verbod op niet essentiële reizen en een verlenging van de quarantaine van 7 naar 10 dagen voor wie besmet is.

Lees hier uitvoerig over de beslissingen.

‘De coronasituatie in ons land is gestabiliseerd’, maar ‘dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is’, zei premier Alexander De Croo (Open VLD).

‘Vandaag zijn we een van de Europese landen waar het aantal besmettingen het laagst is. Dat is het resultaat van onze gezamenlijke inspanningen. Om onze gunstige situatie te beschermen, moeten we dus een aantal dammen opwerpen’, aldus de eerste minister De Croo.

De bestaande maatregelen zijn de eerste verdedigingslinie. Het gaat dan om de beperking van de contacten, handhygiëne, mondmaskers en zeker ook telewerk, zei de premier. ‘Tegen mutanten, dat nieuwe gevaar, zijn exact dezelfde maatregelen het meest succesvol.’ Maar daarnaast vond het Overlegcomité het nodig om nieuwe maatregelen te nemen. Zeker op vlak van buitenlandse reizen zijn die ingrijpend, gaf De Croo aan, maar er is gebleken dat als mensen reizen ‘het virus meereist’.

Reisverbod

Niet essentiële reizen zijn vanaf 27 januari tot 1 maart verboden. Uitzonderingen zijn er voor wie moet reizen voor dwingende gezinsredenen, beroepsredenen, humanitaire redenen en studieredenen. Ook voor inwoners van grensregio’s wordt een uitzondering gemaakt. Die laatste uitzondering geldt voor grensarbeiders en scholieren die over de grens les volgen.

Er zal gecontroleerd worden in stations en op luchthavens, en ook langs de weg. ‘Maar we gaan niet aan elke grensovergang een grenspost zetten’, gaf de premier aan. ‘Ik hoop dat iedereen intussen de boodschap begrepen heeft: laten we tijdens deze periode tot na de krokusvakantie gewoon niet reizen.’

Er komt een nieuwe pakket met steunmaatregelen voor de reissector.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigde na de persconferentie aan dat de politie morgen/zaterdag actieplan opstelt om de controles op punt te stellen. ‘We kunnen niet elke auto controleren’, gaf ook zij aan, ‘We rekenen erop dat mensen begrijpen dat deze maatregelen nu nodig zijn’. Er worden boetes voorzien die in de lijn liggen van de huidige boetes (250 euro).

‘Gewone familiebezoeken in het buitenland mogen niet, maar het kan wel voor een huwelijk of begrafenis. Reizigers moeten een verklaring op eer bij zich hebben, aldus Verlinden. ‘De politie kan nakijken of de verklaring overeenkomt met de realiteit.’ Als er ski’s op het dak van een wagen liggen, zal de politie onraad ruiken, laat ze weten.

Behalve het algemene verbod op niet-essentiële reizen komt er ook een nieuwe regeling voor reizen uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, waar nieuwe, besmettelijke varianten van covid zijn opgedoken. Vanaf maandag 25 januari moeten alle reizigers uit deze landen en regio’s tien dagen in quarantaine en twee coronatesten laten afleggen (op dag 1 en dag 7).

Contactberoepen: beslissen op 5 februari

Voor de niet-medisch contactberoepen werd een perspectief verwacht. Dat perspectief is niet zonder meer goed. Er komt een nieuwe evaluatie op 5 februari, en als de evolutie van de besmetting het dan toelaat, kan er op 13 februari heropend worden. Als de niet-medische contactberoepen hun activiteiten mogen hervatten, dan zullen er voor hen nog strengere regels gelden dan bij de eerdere heropening, aldus premier De Croo. Dat is volgens hem nodig ‘om klanten maar ook professionelen in de sector maximaal te kunnen beschermen’. Het gaat onder meer om verplicht op afspraak werken, verplichte registratie, buiten wachten en ramen en deuren altijd openhouden.

Op 13 februari zouden nog een aantal andere bedrijven kunnen heropenen: dierentuinen en vakantieparken. Maar ook daar is op 5 februari verdere evaluatie nodig.

De federale regering zal steunmaatregelen aan de gesloten sectoren verlengen.

Quarantaine verlengd

Wie positief test op het coronavirus, moet voortaan tien dagen in isolatie, in plaats van zeven. Dat kondigde SP.A-vicepremier Frank Vandenbroucke op de persconferentie van het Overlegcomité aan.

De maatregel maakt deel uit van een nieuwe teststrategie die deze week werd uitgewerkt door de ministers van Volksgezondheid. Die houdt onder meer in dat er veel meer getest zal worden op het coronavirus, bijvoorbeeld in scholen of wijken waar er mogelijk een uitbraak van het virus is. Daarnaast krijgen alle laboratoria, ook de private, vanaf volgende week de middelen om PCR-testen te gebruiken waarmee meteen kan worden vastgesteld of het mogelijk om een extra besmettelijke mutant op het coronavirus gaat. ‘Dat is de manier waarop we die gevaarlijke varianten klein gaan houden’, zei Vandenbroucke. Die varianten zouden leiden tot langer besmettingsgevaar.

Tot slot blijft de overheid inzetten op de vaccinatie. Dat blijft volgens de SP.A-vicepremier ‘een hobbelig parcours’, omdat de campagne afhangt van de productie en de levering van vaccins. Maar ‘het gaat vooruit. Morgenvroeg staat de teller al op minstens 183.000 gevaccineerden’, beloofde hij.

Partner Content