Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft weinig begrip voor de reactie van de moslimexecutieve, die niet vindt dat ze zich moet distantiëren van Islamitische Staat (IS) omdat ze daar niets mee te maken heeft. 'Als dit in naam van mijn god zou gebeuren, zou ik me haasten om te zeggen dat ik daar niets mee te maken wil hebben', verwees hij in Terzake naar de gruweldaden van IS.

De Wever herhaalde dat de dreiging van geradicaliseerde islamisten in Europa reëel is en dat de Islamitische Staat een 'magnetische' uitwerking heeft op jonge geradicaliseerde moslims.

Vanuit Antwerpen vertrokken al een zeventigtal jongeren richting Midden-Oosten. 'Zij zijn allemaal ambtelijk geschrapt', bevestigde De Wever.

Als N-VA-voorzitter verwacht hij het thema ook op de federale onderhandelingstafel. Voor een Belgische 'Homeland Security' pleit De Wever niet meer, maar hij ziet wel wat in een soort nationale veiligheidsraad, 'desnoods onder de premier', die de verschillende bevoegde diensten samenbrengt, de dreiging analyseert en een beleid ontwikkelt. En ook op het vlak van repressie moet meer mogelijk worden, zei hij nog, zonder verder in detail te treden. (Belga/WB)

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft weinig begrip voor de reactie van de moslimexecutieve, die niet vindt dat ze zich moet distantiëren van Islamitische Staat (IS) omdat ze daar niets mee te maken heeft. 'Als dit in naam van mijn god zou gebeuren, zou ik me haasten om te zeggen dat ik daar niets mee te maken wil hebben', verwees hij in Terzake naar de gruweldaden van IS. De Wever herhaalde dat de dreiging van geradicaliseerde islamisten in Europa reëel is en dat de Islamitische Staat een 'magnetische' uitwerking heeft op jonge geradicaliseerde moslims. Vanuit Antwerpen vertrokken al een zeventigtal jongeren richting Midden-Oosten. 'Zij zijn allemaal ambtelijk geschrapt', bevestigde De Wever. Als N-VA-voorzitter verwacht hij het thema ook op de federale onderhandelingstafel. Voor een Belgische 'Homeland Security' pleit De Wever niet meer, maar hij ziet wel wat in een soort nationale veiligheidsraad, 'desnoods onder de premier', die de verschillende bevoegde diensten samenbrengt, de dreiging analyseert en een beleid ontwikkelt. En ook op het vlak van repressie moet meer mogelijk worden, zei hij nog, zonder verder in detail te treden. (Belga/WB)