Dat blijkt uit een onderzoek van het Waals Instituut voor Evaluatie, Toekomstverwachting en Statistiek (IWEPS) waarover de RTBF berichtte. Bedoeling was onder meer het identiteitsgevoel bij Walen te bepalen.

Op het moment van het onderzoek (2012-13) voelde 66,1 procent van de Walen zich eerder of heel anders dan Vlamingen. Tien jaar geleden gaf nog amper 35 procent aan zich anders te voelen dan de landgenoten aan de noordelijke kant van de taalgrens.

Nagenoeg 78 procent van de respondenten is eerder fier tot heel fier een Waal te zijn. Die trots blijkt een Belgische fierheid niet in de weg te staan, want 79 procent van de Walen geeft tegelijkertijd aan ook gehecht te zijn aan hun land.

Taalkundige toenadering

Wat duidelijk uit het onderzoek blijkt, is dat Walen een toenadering voelen tot de Fransen: 54,9 procent van de ondervraagde, voelt zich eerder anders of heel anders dan de Fransen, dat is een duidelijke daling tegenover tien jaar geleden.

IWEPS meent te kunnen concluderen dat het taalkundige en culturele aspect begint te domineren, ten koste van het gevoel dat Walen en Vlamingen samen tot een Belgische natie behoren.

De nieuwe sociale barometer van Wallonië 2012-2013 van IWEPS werd samengesteld op basis van gegevens van een peiling die uitgevoerd werd bij 1.200 personen. De gegevens hebben een statistische foutenmarge van 2,76 procent.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit een onderzoek van het Waals Instituut voor Evaluatie, Toekomstverwachting en Statistiek (IWEPS) waarover de RTBF berichtte. Bedoeling was onder meer het identiteitsgevoel bij Walen te bepalen.Op het moment van het onderzoek (2012-13) voelde 66,1 procent van de Walen zich eerder of heel anders dan Vlamingen. Tien jaar geleden gaf nog amper 35 procent aan zich anders te voelen dan de landgenoten aan de noordelijke kant van de taalgrens.Nagenoeg 78 procent van de respondenten is eerder fier tot heel fier een Waal te zijn. Die trots blijkt een Belgische fierheid niet in de weg te staan, want 79 procent van de Walen geeft tegelijkertijd aan ook gehecht te zijn aan hun land.Wat duidelijk uit het onderzoek blijkt, is dat Walen een toenadering voelen tot de Fransen: 54,9 procent van de ondervraagde, voelt zich eerder anders of heel anders dan de Fransen, dat is een duidelijke daling tegenover tien jaar geleden. IWEPS meent te kunnen concluderen dat het taalkundige en culturele aspect begint te domineren, ten koste van het gevoel dat Walen en Vlamingen samen tot een Belgische natie behoren.De nieuwe sociale barometer van Wallonië 2012-2013 van IWEPS werd samengesteld op basis van gegevens van een peiling die uitgevoerd werd bij 1.200 personen. De gegevens hebben een statistische foutenmarge van 2,76 procent.(Belga/RR)