Canvas en RTBF hebben zondagavond gelijktijdig een Panorama-reportage uitgezonden over de splitsing van België.

In de uitzending gingen experts na hoe realistisch een splitsingsscenario voor het land is. Rechtstreekse aanleiding waren de uitspraken die enkele PS-kopstukken begin september deden over een 'Plan B'.

Programmamaker Ivan De Vadder wijst er in De Standaard op dat dat splitsingsscenario opdook waar je het absoluut niet verwachtte: bij de Franstalige socialisten. Bovendien suggereerde PS-voorzitter Elio Di Rupo volgens De Vadder dat de PS de gevolgen had berekend en vastgesteld dat Wallonië en Brussel er klaar voor waren.

'Daarom leek het onze journalistieke plicht om te onderzoeken of dat klopt', aldus De Vadder. Aan twaalf professoren werd gevraagd of ze elk op hun vakgebied konden uitleggen wat de mogelijkheden en moeilijkheden van Plan B zijn. Volgens De Vadder leidde dat niet tot een eenduidige conclusie. 'Het resultaat is een heel genuanceerd beeld, met heel veel twijfels'.

De RTBF besliste de reportage gelijktijdig uit te zenden in aanloop naar haar eigen programma Quo vadis Belgica, dat op 29 november is gepland.

De VRT wil niet dat haar programma vergeleken wordt met de uitzending Bye Bye Belgium op de RTBF van eind 2006. In die docufictie wilde men de kijkers doen geloven dat het Vlaams Parlement eenzijdig de onafhankelijkheid had uitgeroepen.

Volgens De Vadder was dat programma gevaarlijke stemmingmakerij. Johanne Montay, chef politiek bij de RTBF, is het daarmee eens.

Canvas en RTBF hebben zondagavond gelijktijdig een Panorama-reportage uitgezonden over de splitsing van België.In de uitzending gingen experts na hoe realistisch een splitsingsscenario voor het land is. Rechtstreekse aanleiding waren de uitspraken die enkele PS-kopstukken begin september deden over een 'Plan B'.Programmamaker Ivan De Vadder wijst er in De Standaard op dat dat splitsingsscenario opdook waar je het absoluut niet verwachtte: bij de Franstalige socialisten. Bovendien suggereerde PS-voorzitter Elio Di Rupo volgens De Vadder dat de PS de gevolgen had berekend en vastgesteld dat Wallonië en Brussel er klaar voor waren.'Daarom leek het onze journalistieke plicht om te onderzoeken of dat klopt', aldus De Vadder. Aan twaalf professoren werd gevraagd of ze elk op hun vakgebied konden uitleggen wat de mogelijkheden en moeilijkheden van Plan B zijn. Volgens De Vadder leidde dat niet tot een eenduidige conclusie. 'Het resultaat is een heel genuanceerd beeld, met heel veel twijfels'.De RTBF besliste de reportage gelijktijdig uit te zenden in aanloop naar haar eigen programma Quo vadis Belgica, dat op 29 november is gepland. De VRT wil niet dat haar programma vergeleken wordt met de uitzending Bye Bye Belgium op de RTBF van eind 2006. In die docufictie wilde men de kijkers doen geloven dat het Vlaams Parlement eenzijdig de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Volgens De Vadder was dat programma gevaarlijke stemmingmakerij. Johanne Montay, chef politiek bij de RTBF, is het daarmee eens.