'Hoe wordt België gesplitst? Wat zijn de hinderpalen en wat zullen de gevolgen zijn?'. Dat zijn de uitgangspunten van een Panorama-uitzending die de VRT op 21 november uitzendt.

Het project werd maanden in stilte voorbereid, zo meldt De Standaard vrijdag. Voor het programma doet de openbare omroep een beroep op twaalf professoren. Politici zitten niet in de uitzending. Nadien volgt wel een debat met partijkopstukken.

Het programma doet denken aan de beruchte RTBF-docufictie 'Bye Bye Belgium' uit 2006, waarin het Vlaams Parlement fictief de Vlaamse onafhankelijkheid uitriep, met beelden van trams die stopten aan de gewestgrens.

De RTBF kreeg toen een storm van kritiek over zich heen. Maar bij de VRT wil men absoluut niet dat haar programma wordt voorgesteld als haar eigen 'Bye Bye Belgium'.

In De Standaard zegt VRT-journalist Ivan De Vadder dat die uitzending gewoon niet met de realiteit klopte en misleidend was. 'Wij proberen na te gaan hoe een splitsing zich in de realiteit zou voltrekken, tot in de praktische details.'

In het VRT-programma zullen de verschillende aspecten van een splitsing worden belicht, zoals de sociale zekerheid, het leger, de werking van een bedrijf, Brussel en het inkomen van de mensen.

'Hoe wordt België gesplitst? Wat zijn de hinderpalen en wat zullen de gevolgen zijn?'. Dat zijn de uitgangspunten van een Panorama-uitzending die de VRT op 21 november uitzendt.Het project werd maanden in stilte voorbereid, zo meldt De Standaard vrijdag. Voor het programma doet de openbare omroep een beroep op twaalf professoren. Politici zitten niet in de uitzending. Nadien volgt wel een debat met partijkopstukken. Het programma doet denken aan de beruchte RTBF-docufictie 'Bye Bye Belgium' uit 2006, waarin het Vlaams Parlement fictief de Vlaamse onafhankelijkheid uitriep, met beelden van trams die stopten aan de gewestgrens. De RTBF kreeg toen een storm van kritiek over zich heen. Maar bij de VRT wil men absoluut niet dat haar programma wordt voorgesteld als haar eigen 'Bye Bye Belgium'. In De Standaard zegt VRT-journalist Ivan De Vadder dat die uitzending gewoon niet met de realiteit klopte en misleidend was. 'Wij proberen na te gaan hoe een splitsing zich in de realiteit zou voltrekken, tot in de praktische details.' In het VRT-programma zullen de verschillende aspecten van een splitsing worden belicht, zoals de sociale zekerheid, het leger, de werking van een bedrijf, Brussel en het inkomen van de mensen.