'De vraag om terug te keren was erg groot', vertelt Theo Francken aan de VRT. 'We hebben 6.000-7.000 asielzoekers gezien uit Irak op een paar weken tijd. Maar nu blijkt dat Europa niet het Eldorado is dat ze voor ogen hadden, België is niet het land van melk en honing. Ze zijn ontgoocheld. Ergens op een veldbed in een kazerne moeten slapen, is niet wat ze verwacht hadden en niet wat hen beloofd werd door mensensmokkelaars, en waarvoor ze heel veel geld hebben betaald.'

Het zijn vooral alleenstaande mannen die terugvliegen. '

De asielzoekers krijgen 300 euro mee, en worden in Irak een jaar lang begeleid in de zoektocht naar werk. Sommige mensen hadden al werk toen ze naar hier kwamen.

Volgens Fedasil moet hun terugkeer duurzaam zijn.

(JH)

'De vraag om terug te keren was erg groot', vertelt Theo Francken aan de VRT. 'We hebben 6.000-7.000 asielzoekers gezien uit Irak op een paar weken tijd. Maar nu blijkt dat Europa niet het Eldorado is dat ze voor ogen hadden, België is niet het land van melk en honing. Ze zijn ontgoocheld. Ergens op een veldbed in een kazerne moeten slapen, is niet wat ze verwacht hadden en niet wat hen beloofd werd door mensensmokkelaars, en waarvoor ze heel veel geld hebben betaald.'Het zijn vooral alleenstaande mannen die terugvliegen. 'De asielzoekers krijgen 300 euro mee, en worden in Irak een jaar lang begeleid in de zoektocht naar werk. Sommige mensen hadden al werk toen ze naar hier kwamen. Volgens Fedasil moet hun terugkeer duurzaam zijn. (JH)