Brigitte Herremans landde vrijdag in Tel Aviv met als bedoeling een groep jongeren te begeleiden bij een inleefreis in Israël en de Palestijnse gebieden. De immigratiedienst in Tel Aviv liet de groep door, maar Herremans zelf werd drie uur lang ondervraagd. Uiteindelijk moest ze een nacht in de cel doorbrengen, en de volgende dag terugkeren naar België. Ze wordt nu beschouwd 'als een bedreiging voor de openbare veiligheid en orde', en mag Israël tien jaar niet meer binnen.

Volgens Herremans zelf werd haar gevraagd om haar contacten in de regio openbaar te maken, iets wat ze weigerde. 'Ik weet hoe de Israëlische veiligheidsdiensten werken. Als ik die namen geef, breng ik al die mensen in gevaar, zeker die uit Gaza', vertelde Herremans aan De Standaard.

'De laatste tijd voelde ik dat het net zich rond mij aan het sluiten was. Op sociale media word ik bestookt door pro-Israëlische organisaties, en het zogenaamd neutrale NGO Monitor - dat nauwe banden heeft met Israël - probeert Broederlijk Delen zwart te maken bij de Belgische overheid.'

Nog in De Standaard verwijst Herremans naar de recente wetten die in Israël zijn ingevoerd, waardoor ngo's verplicht voortaan moeten melden wanneer ze hulp krijgen van buitenlandse donoren. Ze stelt dat er momenteel sprake is van een heksenjacht tegen mensenrechtenactivisten.

Al meer dan 15 jaar zet Broederlijk Delen zich samen met Pax Christi Vlaanderen in voor een duurzame vrede in Israël en Palestina. We ondersteunen Israëlische en Palestijnse mensenrechten- en vredesorganisaties die op het terrein aan verandering werken. "Israël wil deze stemmen doen verstommen en viseert ook steeds meer mensenrechtenactivisten in het buitenland", stelt Brigitte Herremans in een reactie op de website van Broederlijk Delen. "Dit incident ligt in het verlengde van Israëls heksenjacht tegen dissidente stemmen".

'Broederlijk Delen is verder ontgoocheld in de Belgische en Europese overheden die "vrolijk" verder economische en politieke samenwerkingen aangaan met Israël, onder het mom dat het de enige democratie in het Midden-Oosten is. Dat is intussen wel doorgeprikt. We staan nog maar aan het begin van een heel lange en moeilijke periode van repressie', aldus nog Herremans.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) reageerde vandaag op Twitter. Hij betreurt de uitzetting van Hermans.

(JH)

Brigitte Herremans landde vrijdag in Tel Aviv met als bedoeling een groep jongeren te begeleiden bij een inleefreis in Israël en de Palestijnse gebieden. De immigratiedienst in Tel Aviv liet de groep door, maar Herremans zelf werd drie uur lang ondervraagd. Uiteindelijk moest ze een nacht in de cel doorbrengen, en de volgende dag terugkeren naar België. Ze wordt nu beschouwd 'als een bedreiging voor de openbare veiligheid en orde', en mag Israël tien jaar niet meer binnen.Volgens Herremans zelf werd haar gevraagd om haar contacten in de regio openbaar te maken, iets wat ze weigerde. 'Ik weet hoe de Israëlische veiligheidsdiensten werken. Als ik die namen geef, breng ik al die mensen in gevaar, zeker die uit Gaza', vertelde Herremans aan De Standaard. 'De laatste tijd voelde ik dat het net zich rond mij aan het sluiten was. Op sociale media word ik bestookt door pro-Israëlische organisaties, en het zogenaamd neutrale NGO Monitor - dat nauwe banden heeft met Israël - probeert Broederlijk Delen zwart te maken bij de Belgische overheid.'Nog in De Standaard verwijst Herremans naar de recente wetten die in Israël zijn ingevoerd, waardoor ngo's verplicht voortaan moeten melden wanneer ze hulp krijgen van buitenlandse donoren. Ze stelt dat er momenteel sprake is van een heksenjacht tegen mensenrechtenactivisten.Al meer dan 15 jaar zet Broederlijk Delen zich samen met Pax Christi Vlaanderen in voor een duurzame vrede in Israël en Palestina. We ondersteunen Israëlische en Palestijnse mensenrechten- en vredesorganisaties die op het terrein aan verandering werken. "Israël wil deze stemmen doen verstommen en viseert ook steeds meer mensenrechtenactivisten in het buitenland", stelt Brigitte Herremans in een reactie op de website van Broederlijk Delen. "Dit incident ligt in het verlengde van Israëls heksenjacht tegen dissidente stemmen". 'Broederlijk Delen is verder ontgoocheld in de Belgische en Europese overheden die "vrolijk" verder economische en politieke samenwerkingen aangaan met Israël, onder het mom dat het de enige democratie in het Midden-Oosten is. Dat is intussen wel doorgeprikt. We staan nog maar aan het begin van een heel lange en moeilijke periode van repressie', aldus nog Herremans.Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) reageerde vandaag op Twitter. Hij betreurt de uitzetting van Hermans.(JH)