Vrachtwagen met lichamen in Essex passeerde zeker haven Zeebrugge

De vrachtwagen waarin 39 levenloze lichamen werden gevonden in Essex is de haven van Zeebrugge gepasseerd. Dat bevestigt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Het bedrijf Cobelfret, dat vrachtvervoer verzekert tussen Zeebrugge en Essex, moet het nieuws officieel nog bevestigen meer heeft intussen wel een woordvoerder aangesteld. ‘Officieel moet het nog bevestigd worden maar aan mij werd het al bevestigd’, zegt De fauw.

Hoe de 39 personen in de container zijn terechtgekomen, is nog niet duidelijk. Al is het volgens CEO van de haven van Zeebrugge Joachim Coens onwaarschijnlijk dat ze in Brugge nog in de container zijn geklommen.

‘Een koelcontainer komt hier volledig afgesloten en verzegeld toe. Bij de controle wordt die zegel gecontroleerd en ook de nummerplaat en chauffeur worden gecontroleerd met camera’s’, zei Coens woensdagavond in Terzake.

Nadat de lading is gecontroleerd gaat die op het schip. Eens het schip toekomt in de haven, wordt de lading opgehaald door een andere trekker. De chauffeur ging dus niet vanuit Zeebrugge mee op de boot. ‘We vinden hier wel vaker enkele mensen in een container maar het grote aantal is zeer opmerkelijk’, zei Coens.

Trekker is reis in Noord-Ierland gestart

De trekker die de koelcontainer heeft opgehaald waarin 39 lijken zijn gevonden, is vanuit Noord-Ierland vertrokken. Dit hebben meerdere Britse media donderdag bericht.

De Scania-trekker zou vanuit Noord-Ierland naar Dublin zijn gereden. Vandaar zou die met een veerboot in Holyhead in het noorden van Wales zijn aangekomen, aldus Sky News en de Daily Mirror. Dat zou zaterdag zijn gebeurd. Wat de trucker zondag, maandag en dinsdag heeft gedaan is niet geweten. Daarna reed de Scania naar Purfleet om de oplegger op te wachten die vanuit Zeebrugge aankwam.

Of de 25-jarige vrachtwagenbestuurder uit de Noord-Ierse stad Laurelvale al of niet wist wat er zich in de koelruimte bevond is onduidelijk, net of hij al of niet voor eigen rekening reed. Mogelijk huurde de man de trekker. Zijn familie vertelde aan Ierse media ‘niets van hem te hebben gehoord’ en ‘niet te weten wat er aan de hand is’. ‘Bronnen dichtbij het onderzoek’ vertelden de Daily Mail dat de koeling was ingeschakeld toen alarm is geslagen.

Of het al of niet de bestuurder was die de ambulancediensten heeft gebeld is ook onduidelijk. Trekker en oplegger zijn woensdagavond met hun lugubere lading naar een beveiligde plaats in de haven van Tilbury overgebracht.

De Bulgaarse openbare omroep aanhalend meldde de Daily Mail dat de trekker op 19 juni 2017 in Bulgarije door een onbekende Ierse vrouw is geregistreerd. Nog volgens de krant is de container op 15 oktober gehuurd door het Ierse transportbedrijf GTR, voor een week voor 240 pond. Het bedrijf zegt volledig samen te werken met de politie en ‘ontdaan’ te zijn door de manier waarop de container is gebruikt.

Huiszoekingen na ontdekking van 39 levenloze lichamen in vrachtwagencontainer

Na de gruwelijke vondst van 39 lichamen in een vrachtwagencontainer woensdag in het Britse Essex, raken stilaan nieuwe details van het onderzoek bekend. Volgens Britse media zouden in de nacht van woensdag op donderdag twee woningen in Noord-Ierland, het thuisland van de bestuurder van de vrachtwagen, zijn doorzocht

Die bestuurder is naar verluidt een 25-jarige jongeman uit het Noord-Ierse graafschap Armagh. Hij werd opgepakt op verdenking van moord en wordt momenteel nog steeds door de politie ondervraagd. Het is niet duidelijk of hij wist dat er zich mensen in de vrachtwagencontainer bevonden. De twee doorzochte woningen liggen in Markethill en Laurelvale, beide in Armagh, en zouden wel gelieerd kunnen worden aan de bestuurder.

Volgens de speurders zou de oplegger, een koelwagen, vanuit de haven van Zeebrugge het Engelse Purfleet zijn binnengekomen. De container werd woensdagochtend om 00.30 uur aan land gebracht en daar aan een trekker gekoppeld die uit Noord-Ierland kwam. Kort na 1 uur zouden trekker en oplegger de haven hebben verlaten. Dertig minuten later werden de lichamen in de container ontdekt op het industrieterrein Waterglade in Grays en werd de politie verwittigd. Die is intussen gestart met de identificatie van de 39 lijken.

De vrachtwagen met oplegger werd overgebracht van het industrieterrein in Grays naar een beveiligde locatie. Over de identiteit van de slachtoffers is voorlopig niets geweten en de autoriteiten waarschuwen dat de identificatie enige tijd in beslag kan nemen. Wel liet de politie weten dat de slachtoffers – 38 volwassenen en een tiener – vermoedelijk vluchtelingen zijn die het land werden binnengesmokkeld. Maar een definitieve bevestiging is er daarvan nog niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content