Voormalig burgemeester van Brussel Freddy Thielemans is overleden

Freddy Thielemans in 2014. © belga

De voormalige socialistische burgemeester van Brussel Freddy Thielemans is zaterdagavond op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn opvolger Philippe Close zondag bekendgemaakt.

‘Het is met grote ontroering en verdriet dat de familie van Freddy Thielemans mij vraagt om zijn overlijden aan te kondigen. Na een ongeval bij hem thuis vijf jaar geleden was de gezondheid van Freddy Thielemans aanzienlijk verslechterd.

Hij is zaterdagavond om 23.00 uur overleden’, schreef de huidige burgemeester van de hoofdstad op Twitter. ‘Ik wil al mijn tederheid en genegenheid betuigen aan Cécile, zijn echtgenote, en aan zijn twee dochters Myra en Camille van wie hij zoveel hield. Brussel huilt vandaag. Rust in vrede Freddy. Je ontroostbare stafchef’, voegde hij eraan toe.

Thielemans was burgemeester van de hoofdstad van april 1994 tot januari 1995 en vervolgens van januari 2001 tot december 2013, voordat hij de fakkel doorgaf aan Yvan Mayeur. Hij was ook Brussels en Europees Parlementslid.

Het overlijden leidt tot een waaier aan eerbetonen, van binnen en buiten zijn politieke familie. Federaal minister van Pensioenen Karine Lalieux spreekt van een ‘groot humanist, een echte man van links en een door iedereen gewaardeerd burgemeester’. ‘Freddy Thielemans was een sleutelfiguur in Brussel. Hij belichaamde het Brussel waar wij van houden: open voor cultuur, diversiteit en feest. Je hebt me zoveel geleerd, Freddy. We zullen je missen.’

Voor de fractieleider van de PS in de Kamer, Ahmed Laaouej, was de voormalige burgemeester een ‘unieke, innemende en populaire persoonlijkheid’, die ‘de geest van Brussel en onze waarden van vooruitgang belichaamde’. Ook aan Vlaamse zijde wordt met lof gezwaaid.

Volgens Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert ‘verliest de Brusselse socialistische familie een kleurrijk figuur’. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) noemt Thielemans ‘synoniem voor en gezicht van Brussel. Een gezicht met een snor, daarachter een glimlach en daarachter een heel groot hart voor zijn stad.’

Federaal minister van Energie Tinne van der Straeten zegt op Twitter: ‘Rust zacht et bon vent Freddy Thielemans. Ik herinner hem als altijd tussen de mensen, als de burgemeester die je altijd tegen kwam op de hoek van de straat.’

Partner Content