De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft de onderzoeksfase naar de vorming van het Mediahuis, waarin de kranten van Corelio en Concentra zouden worden ondergebracht, met vijf dagen verlengd. Dat bevestigt de BMA. Luc Missorten, CEO van Corelio, meldt op de website van De Standaard, een van de betrokken kranten, te overwegen extra toegevingen te doen.

De mediagroepen Corelio en Concentra willen hun Vlaamse kranten en digitale uitgeefactiviteiten samenbrengen in een nieuwe onderneming, een joint venture die voorlopig de naam 'Het Mediahuis' krijgt. De bedoeling is dat Corelio voor 62 procent in het nieuwe samenwerkingsverband zal participeren, Concentra krijgt de overige 38 procent in handen.

Het Mediahuis zal niet alleen onderdak bieden aan de kranten van beide uitgevers (Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad/De Gentenaar), maar ook aan de publicaties Jobat, Jet, Hebbes, Zimmo, Vroom, Inmemoriam en Koopjeskrant.

De deal kan echter enkel doorgaan als de Belgische Mededingingsautoriteit haar fiat geeft, en dat lijkt niet van een leien dakje te lopen. Eerder deze maand liet auditeur Bert Stulens in De Tijd weten ernstige twijfels te hebben bij de toelaatbaarheid. Volgens hem zijn er nog te veel onduidelijkheden in het onderzoek.

De Mededingingsautoriteit bevestigt nu dat het onderzoek met vijf dagen wordt verlengd. Volgens Luc Missorten overwegen Concentra en Corelio 'extra verbintenissen'. "Een dergelijke verbintenis kan bijvoorbeeld inhouden dat er een hogere muur wordt gebouwd tussen beide bedrijven in de nieuwe onderneming", zegt Sophie Bongaerts van de BMA aan Belga. "We hebben in dit dossier echter nog geen bijkomende engagementen ontvangen."

Binnen vijf dagen kan de BMA de deal dan theoretisch goedkeuren, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk. Volgens bronnen bij het dossier komt er wellicht een tweede fase, waarin een diepgravender onderzoek naar de markt wordt uitgevoerd. (Belga/EE)

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft de onderzoeksfase naar de vorming van het Mediahuis, waarin de kranten van Corelio en Concentra zouden worden ondergebracht, met vijf dagen verlengd. Dat bevestigt de BMA. Luc Missorten, CEO van Corelio, meldt op de website van De Standaard, een van de betrokken kranten, te overwegen extra toegevingen te doen. De mediagroepen Corelio en Concentra willen hun Vlaamse kranten en digitale uitgeefactiviteiten samenbrengen in een nieuwe onderneming, een joint venture die voorlopig de naam 'Het Mediahuis' krijgt. De bedoeling is dat Corelio voor 62 procent in het nieuwe samenwerkingsverband zal participeren, Concentra krijgt de overige 38 procent in handen. Het Mediahuis zal niet alleen onderdak bieden aan de kranten van beide uitgevers (Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad/De Gentenaar), maar ook aan de publicaties Jobat, Jet, Hebbes, Zimmo, Vroom, Inmemoriam en Koopjeskrant. De deal kan echter enkel doorgaan als de Belgische Mededingingsautoriteit haar fiat geeft, en dat lijkt niet van een leien dakje te lopen. Eerder deze maand liet auditeur Bert Stulens in De Tijd weten ernstige twijfels te hebben bij de toelaatbaarheid. Volgens hem zijn er nog te veel onduidelijkheden in het onderzoek. De Mededingingsautoriteit bevestigt nu dat het onderzoek met vijf dagen wordt verlengd. Volgens Luc Missorten overwegen Concentra en Corelio 'extra verbintenissen'. "Een dergelijke verbintenis kan bijvoorbeeld inhouden dat er een hogere muur wordt gebouwd tussen beide bedrijven in de nieuwe onderneming", zegt Sophie Bongaerts van de BMA aan Belga. "We hebben in dit dossier echter nog geen bijkomende engagementen ontvangen." Binnen vijf dagen kan de BMA de deal dan theoretisch goedkeuren, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk. Volgens bronnen bij het dossier komt er wellicht een tweede fase, waarin een diepgravender onderzoek naar de markt wordt uitgevoerd. (Belga/EE)