"De mensenrechtenraad zal die klacht niet behandelen als niet alle binnenlandse rechtsmiddelen zijn uitgeput", zei Bourgeois dinsdag in het Vlaams Parlement.

Aanleiding voor de nieuwe zet van het FDF is de beslissing van Bourgeois van vorige week om een nieuwe kandidaat-burgemeester van Kraainem, een faciliteitengemeente rond Brussel, niet te benoemen. Kandidate Véronique Caprasse (FDF) had immers duidelijk laten verstaan dat ze de Vlaamse omzendbrieven over het taalgebruik in gemeenten niet erkent.

De beslissing lokte verontwaardigde reacties uit bij de Franstalige partijen. "Die verontwaardiging is gespeeld", meent Bourgeois. "Ze wisten op voorhand dat ik met zulke provocerende verklaringen niets anders kon dan overgaan tot de niet-benoeming. Ik had op voorhand aan de meerderheid duidelijk laten weten welke vereisten er zijn voor het voordragen van een kandidaat".

Miskenning van de democratie?

Het FDF meent dat minister Bourgeois "de democratie miskent" en willen de zaak bij de VN aankaarten. Volgens Bourgeois zal die internationale organisatie hun klacht niet onderzoeken. Ze kunnen immers in eigen land de beslissing nog aanvechten bij de Raad van State. (Belga)

"De mensenrechtenraad zal die klacht niet behandelen als niet alle binnenlandse rechtsmiddelen zijn uitgeput", zei Bourgeois dinsdag in het Vlaams Parlement. Aanleiding voor de nieuwe zet van het FDF is de beslissing van Bourgeois van vorige week om een nieuwe kandidaat-burgemeester van Kraainem, een faciliteitengemeente rond Brussel, niet te benoemen. Kandidate Véronique Caprasse (FDF) had immers duidelijk laten verstaan dat ze de Vlaamse omzendbrieven over het taalgebruik in gemeenten niet erkent. De beslissing lokte verontwaardigde reacties uit bij de Franstalige partijen. "Die verontwaardiging is gespeeld", meent Bourgeois. "Ze wisten op voorhand dat ik met zulke provocerende verklaringen niets anders kon dan overgaan tot de niet-benoeming. Ik had op voorhand aan de meerderheid duidelijk laten weten welke vereisten er zijn voor het voordragen van een kandidaat". Miskenning van de democratie? Het FDF meent dat minister Bourgeois "de democratie miskent" en willen de zaak bij de VN aankaarten. Volgens Bourgeois zal die internationale organisatie hun klacht niet onderzoeken. Ze kunnen immers in eigen land de beslissing nog aanvechten bij de Raad van State. (Belga)