'Het hele medische werkveld is uiterst bezorgd over deze situatie', zegt Erika Vlieghe maandag in De Ochtend op Radio 1. Vooral de spreiding van patiënten tussen de ziekenhuizen, hoewel preventief, is voor haar een teken dat er echt iets aan de hand is.

'Ik denk dat iedereen wel aanvoelt dat de situatie uit de hand aan het lopen is, en een van de grote doelstellingen is altijd dat het gezondheidssysteem niet onder druk mag komen te staan', zei ze.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei zondag al dat we onze contacten moeten beperken. In een eerste interview had hij het over 'drie', daarna enkel over 'minder contacten'.

'Het cijfer van drie contacten komt niet uit de lucht vallen. Dat staat ook al in ons Celevalrapport. Daarin staat dat je in code oranje je contacten moet beperken tot drie. Het is dus een vertaling van de realiteit naar wat wij hebben aanbevolen.'

Ze hoopt dat er opnieuw een betere verstandhouding met de politiek komt. Dat is de wens langs wetenschappelijke kant, en ik denk langs beide kanten, aldus Vlieghe.

Het belangrijkste is volgens haar dat er een nieuwe communicatie komt, waarbij de maatregelen nog eens heel goed worden uitgelegd. 'We hebben de indruk dat veel mensen die nu ziek zijn weinig kennis van de pandemie en de maatregelen hebben', aldus Vlieghe.

Volg het coronanieuws op de voet in onze coronablog

'Het hele medische werkveld is uiterst bezorgd over deze situatie', zegt Erika Vlieghe maandag in De Ochtend op Radio 1. Vooral de spreiding van patiënten tussen de ziekenhuizen, hoewel preventief, is voor haar een teken dat er echt iets aan de hand is.'Ik denk dat iedereen wel aanvoelt dat de situatie uit de hand aan het lopen is, en een van de grote doelstellingen is altijd dat het gezondheidssysteem niet onder druk mag komen te staan', zei ze. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei zondag al dat we onze contacten moeten beperken. In een eerste interview had hij het over 'drie', daarna enkel over 'minder contacten'. 'Het cijfer van drie contacten komt niet uit de lucht vallen. Dat staat ook al in ons Celevalrapport. Daarin staat dat je in code oranje je contacten moet beperken tot drie. Het is dus een vertaling van de realiteit naar wat wij hebben aanbevolen.'Ze hoopt dat er opnieuw een betere verstandhouding met de politiek komt. Dat is de wens langs wetenschappelijke kant, en ik denk langs beide kanten, aldus Vlieghe.Het belangrijkste is volgens haar dat er een nieuwe communicatie komt, waarbij de maatregelen nog eens heel goed worden uitgelegd. 'We hebben de indruk dat veel mensen die nu ziek zijn weinig kennis van de pandemie en de maatregelen hebben', aldus Vlieghe. Volg het coronanieuws op de voet in onze coronablog