"Is het aanvaardbaar dat een privébedrijf uw transport betaalt? ", vroeg CD&V-fractieleider Veli Yüksel over de vluchten die de toenmalige havenschepen Daniël Termont had gemaakt met een vliegtuig gecharterd door Optima in 2004, 2005 en 2006. "Dat is inderdaad de vraag", reageerde Termont. "Als je een groot project voor de stad gaat verdedigen, kan je u dan verplaatsen op kosten van dat bedrijf? Ik laat het aan de commissie over."

"Dat is volgens mij een inschattingsfout, dat Artevelde die vlucht heeft betaald", zei Termont. "Het is een feit dat de cvba Arteveldestadion, waar de stad toen nog niet inzat, een vlucht heeft betaald, waarmee ik ben meegereisd. Maar ik heb als havenschepen de hele wereld rondgereisd, om private bedrijven te promoten maar ter grotere eer van onze haven." Yüksel stelde zich verder vragen over de twee Optimafacturen naar Cannes, in 2004 voor 600 euro aan de stad, en de andere van 28.000 euro aan de cvba Arteveldestadion. De eerste keer werd aan de stad gefactureerd omdat Termont er ook voor de stad moest optreden, klonk het bij Termont. "Als burgemeester bent u in alle omstandigheden vertegenwoordiger, spreekbuis en uithangbord van de stad. Het verschil dat u maakt, houdt geen steek", antwoordde Yüksel.

'Piqueur blijft mijn vriend'

Na Termont kwam gemeenteraadslid en Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick (Open VLD) aan het woord. Hij zei dat zijn bestuursmandaat bij Optima Group nooit aanleiding gaf tot belangenvermenging. Hij deed navraag bij alle vennootschappen of instellingen waar hij bestuurder was, en las brieven van gedelegeerd bestuurders die schreven dat die instanties geen bancaire relaties hadden met Optima of samenwerkten op vlak van vastgoed.

Versnick verduidelijkte dat hij van 12 december 2011 tot 21 juni 2016 bestuurder was bij Optima Group, maar nooit aandeelhouder. Hij benadrukte ook dat hij nooit bestuurder of aandeelhouder was bij Optima Bank, Optima Global Estate of Optima Financial Planners. Ook maakte Versnick duidelijk dat op het moment hij bestuurder werd bij Optima Group, Optima Financial Planners geen rol meer speelde in de totstandkoming van het Arteveldestadion. Over het waarom van dat mandaat bij Optima Group, verwijst hij naar een jarenlange vriendschapsband met Optimabaas Jeroen Piqueur. En Piqueur blijft zijn vriend "tenzij zou blijken dat hij me foute info gaf", klonk het.

In zijn voorbereide toespraak zei Versnick verder dat de bestuursmandaten die hij in bedrijven uitoefende, "boeiend en leerrijk waren" en verder nog dat hij en alle schepenen en Termont in alle vergaderingen voortdurend zochten naar oplossingen om vele hindernissen weg te werken. Versnick keek ook nog even terug op zijn ontslag uit Optima Group, na een woelige zitting van de provincieraad in juni. "De perceptie over belangenvermenging werd bewust en onterecht uitvergroot", zei hij. "Ik kan nog elke morgen met een gerust hart en open blik in de spiegel kijken."

(Belga/RR)

"Is het aanvaardbaar dat een privébedrijf uw transport betaalt? ", vroeg CD&V-fractieleider Veli Yüksel over de vluchten die de toenmalige havenschepen Daniël Termont had gemaakt met een vliegtuig gecharterd door Optima in 2004, 2005 en 2006. "Dat is inderdaad de vraag", reageerde Termont. "Als je een groot project voor de stad gaat verdedigen, kan je u dan verplaatsen op kosten van dat bedrijf? Ik laat het aan de commissie over." "Dat is volgens mij een inschattingsfout, dat Artevelde die vlucht heeft betaald", zei Termont. "Het is een feit dat de cvba Arteveldestadion, waar de stad toen nog niet inzat, een vlucht heeft betaald, waarmee ik ben meegereisd. Maar ik heb als havenschepen de hele wereld rondgereisd, om private bedrijven te promoten maar ter grotere eer van onze haven." Yüksel stelde zich verder vragen over de twee Optimafacturen naar Cannes, in 2004 voor 600 euro aan de stad, en de andere van 28.000 euro aan de cvba Arteveldestadion. De eerste keer werd aan de stad gefactureerd omdat Termont er ook voor de stad moest optreden, klonk het bij Termont. "Als burgemeester bent u in alle omstandigheden vertegenwoordiger, spreekbuis en uithangbord van de stad. Het verschil dat u maakt, houdt geen steek", antwoordde Yüksel.Na Termont kwam gemeenteraadslid en Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick (Open VLD) aan het woord. Hij zei dat zijn bestuursmandaat bij Optima Group nooit aanleiding gaf tot belangenvermenging. Hij deed navraag bij alle vennootschappen of instellingen waar hij bestuurder was, en las brieven van gedelegeerd bestuurders die schreven dat die instanties geen bancaire relaties hadden met Optima of samenwerkten op vlak van vastgoed. Versnick verduidelijkte dat hij van 12 december 2011 tot 21 juni 2016 bestuurder was bij Optima Group, maar nooit aandeelhouder. Hij benadrukte ook dat hij nooit bestuurder of aandeelhouder was bij Optima Bank, Optima Global Estate of Optima Financial Planners. Ook maakte Versnick duidelijk dat op het moment hij bestuurder werd bij Optima Group, Optima Financial Planners geen rol meer speelde in de totstandkoming van het Arteveldestadion. Over het waarom van dat mandaat bij Optima Group, verwijst hij naar een jarenlange vriendschapsband met Optimabaas Jeroen Piqueur. En Piqueur blijft zijn vriend "tenzij zou blijken dat hij me foute info gaf", klonk het. In zijn voorbereide toespraak zei Versnick verder dat de bestuursmandaten die hij in bedrijven uitoefende, "boeiend en leerrijk waren" en verder nog dat hij en alle schepenen en Termont in alle vergaderingen voortdurend zochten naar oplossingen om vele hindernissen weg te werken. Versnick keek ook nog even terug op zijn ontslag uit Optima Group, na een woelige zitting van de provincieraad in juni. "De perceptie over belangenvermenging werd bewust en onterecht uitvergroot", zei hij. "Ik kan nog elke morgen met een gerust hart en open blik in de spiegel kijken."(Belga/RR)