Het Europese waardenonderzoek werd tussen april en juli 2009 bij meer dan 1.500 landgenoten afgenomen. Het Belgische luik werd geschreven door hoogleraar arbeidspsychologie Hans De Witte (KU Leuven) en collega Anja Van den Broeck. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd. De Standaard en Het Nieuwsblad konden het inkijken.

Uit het onderzoek blijkt dat Vlamingen werk een minder centrale plaats in hun leven geven dan Walen. Zo vindt 95 procent van de Walen betaalde arbeid belangrijk tegenover 85 procent van de Vlamingen. Ook de Brusselaars doen het met 93 procent beter van de Vlamingen.

Werken een morele plicht

Daarnaast vinden meer Franstaligen dan Vlamingen werken een morele plicht, en meer Walen dan Vlamingen vinden het beschamend om geld te krijgen zonder dat ze ervoor moeten werken. Vlamingen hechten voorts meer belang aan gezin en vrije tijd en vinden werken vooral een middel om financiële zekerheid te bereiken. Ze waarderen ook vaker werk met niet te veel spanning, goede werktijden, veel vakantie en een goed loon. De Witte heeft niet meteen een verklaring voor de verschillen tussen Vlamingen en Walen. (Belga)

Het Europese waardenonderzoek werd tussen april en juli 2009 bij meer dan 1.500 landgenoten afgenomen. Het Belgische luik werd geschreven door hoogleraar arbeidspsychologie Hans De Witte (KU Leuven) en collega Anja Van den Broeck. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd. De Standaard en Het Nieuwsblad konden het inkijken. Uit het onderzoek blijkt dat Vlamingen werk een minder centrale plaats in hun leven geven dan Walen. Zo vindt 95 procent van de Walen betaalde arbeid belangrijk tegenover 85 procent van de Vlamingen. Ook de Brusselaars doen het met 93 procent beter van de Vlamingen. Werken een morele plicht Daarnaast vinden meer Franstaligen dan Vlamingen werken een morele plicht, en meer Walen dan Vlamingen vinden het beschamend om geld te krijgen zonder dat ze ervoor moeten werken. Vlamingen hechten voorts meer belang aan gezin en vrije tijd en vinden werken vooral een middel om financiële zekerheid te bereiken. Ze waarderen ook vaker werk met niet te veel spanning, goede werktijden, veel vakantie en een goed loon. De Witte heeft niet meteen een verklaring voor de verschillen tussen Vlamingen en Walen. (Belga)