In 2022 is in Vlaamse huishoudens 36.990 ton brood in de vuilbak gegooid. Dat komt neer op 46 miljoen broden van 800 gram. Omgerekend gaat het om negen broden per huishouden per jaar, of vier sneetjes per week. Dat meldt Het Laatste Nieuws vrijdag op basis van de meest recente cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), nadat in Frankrijk de discussie losbarstte over verspilde stokbroden.
‘Het gaat vooral over brood, maar ook pistolets en croissants worden meegeteld’, zegt Jan Verheyen van OVAM. ‘Dit is een berekening met effectief gewogen tonnages. Van brood dat meteen in de gft-bak belandt, hebben we geen sorteeranalyse. We hebben ook geen gegevens over hoeveel oud brood bij dieren belandt.’
Afvalverwerkers zijn zich bewust van de problematiek. Op de website van de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) wordt zelfs een pagina aan het thema gewijd. Zo kunnen surfers de brochure over broodverspilling aanvragen en doorklikken naar restjesrecepten. De Belgische tak van Too Good To Go, een organisatie die voedselverspilling tegengaat, voert eveneens campagne tegen broodverspilling.
In Frankrijk is de voorbije weken gediscussieerd over stokbrood. Uit een onderzoek van Too Good To Go bleek dat 60 procent van de Fransen elke week een stuk stokbrood weggooide, waarop de organisatie voorstelde het stokbrood een maatje kleiner te maken. Dat schoot bij veel Fransen in het verkeerde keelgat. Een Franse baguette heeft een diameter van vijf tot zes centimeter en een lengte van 65 centimeter tot één meter. En wat de Fransen betreft, blijft dat zo.