Van de nieuwe auto's die tot en met oktober in Vlaanderen aan particulieren werden verkocht, draaiden er 50,3 procent op een benzinemotor en 49,6 procent op een dieselmotor. Die verhouding lag in 2011 nog heel anders, zo staat te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het is historisch dat in ons land de benzinewagen de diesel overtroeft. In 2011 was de benzinewagen goed voor maar 38,3 procent van de nieuw verkochte auto's, tegenover 61,6 procent voor diesel.

Prijsverschil

Dieselwagens zijn altijd populairder geweest, omdat diesel aan de pomp altijd een pak goedkoper was dan benzine. Vanwaar nu die plotse omslag?

"Door het wegvallen van de ecopremie zijn de kleinere dieselwagens een stuk minder aantrekkelijk geworden", zegt Joost Kaesemans van automobielfederatie Febiac. Hij wijst er ook op dat het verschil in prijs tussen diesel en benzine flink is geslonken. Voorts heeft de nieuwe berekening van de belasting op de inverkeerstelling (BIV) de consument nog meer richting benzine geduwd. (Belga/TV)

Van de nieuwe auto's die tot en met oktober in Vlaanderen aan particulieren werden verkocht, draaiden er 50,3 procent op een benzinemotor en 49,6 procent op een dieselmotor. Die verhouding lag in 2011 nog heel anders, zo staat te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad. Het is historisch dat in ons land de benzinewagen de diesel overtroeft. In 2011 was de benzinewagen goed voor maar 38,3 procent van de nieuw verkochte auto's, tegenover 61,6 procent voor diesel.Prijsverschil Dieselwagens zijn altijd populairder geweest, omdat diesel aan de pomp altijd een pak goedkoper was dan benzine. Vanwaar nu die plotse omslag? "Door het wegvallen van de ecopremie zijn de kleinere dieselwagens een stuk minder aantrekkelijk geworden", zegt Joost Kaesemans van automobielfederatie Febiac. Hij wijst er ook op dat het verschil in prijs tussen diesel en benzine flink is geslonken. Voorts heeft de nieuwe berekening van de belasting op de inverkeerstelling (BIV) de consument nog meer richting benzine geduwd. (Belga/TV)