Vlaanderen maakt einde aan pelsdierkweek en dwangvoeding

23/12/18 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:32

Bron: Belga

Tegen eind 2023 moeten de 17 pelsdierkwekerijen en die ene producent van foie gras in Vlaanderen de deuren sluiten. De Vlaamse regering heeft ingestemd met een ontwerp van decreet terzake van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). 'Dieren doden enkel en alleen voor hun pels: dat is echt niet meer van deze tijd', zegt Weyts zondag. 'Hetzelfde geldt voor dwangvoeding, waarbij dieren hun eten door de strot geramd krijgen.'

Vlaanderen maakt einde aan pelsdierkweek en dwangvoeding

© Reuters

Het ontwerp van decreet gaat nu naar het Vlaams parlement. Er wordt nog een overgangsperiode voorzien tot eind 2023, waarin de kwekers zich al aan een reeks voorwaarden moeten houden. Zo mogen ze de komende jaren hun activiteiten al niet meer verplaatsen of uitbreiden: ze mogen enkel nog kweken met de soort die ze vandaag al houden.

Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle 17 pelsdierkwekerijen en die ene foie gras-producent gesloten zijn. De kwekers worden echter gestimuleerd om sneller tot sluiting over te gaan. Daarom wordt het compensatiebedrag dat aan de kwekers wordt toegekend jaarlijks verminderd.

De pelsdierkweek voor de productie van bont werd de voorbije jaren al verboden in het Waals Gewest (2015) en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (2017). Het ging echter telkens slechts om een symbolisch verbod omdat er noch in Wallonië noch in Brussel echt pelsdierkwekerijen gevestigd zijn.

Vlaanderen telt wel nog altijd 17 pelsdierkwekerijen, die vergunningen kunnen voorleggen voor in totaal meer dan 325.000 pelsdieren. Jaarlijks worden er in die kwekerijen nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood. Het was ook nog altijd mogelijk om dwangvoeding te gebruiken als productiemethode voor foie gras.