Vlaanderen haalt 50 procent-doelstelling in kinderopvang

© .

Voor 54 procent van de kinderen tussen 0 en 3 jaar is er in Vlaanderen een plek in de kinderopvang. Vlaanderen haalt zo de 50 procent-doelstelling.

Er is in Vlaanderen voor 54 procent van de kinderen tussen 0 en 3 jaar plaats in de kinderopvang. Daarmee haalt Vlaanderen de vooropgestelde doelstelling van 50 procent tegen 2016. Dat blijkt uit cijfers die Belga heeft opgevraagd bij Kind & Gezin. Tegen 2020 is het doel om een plaats te hebben voor elk kind met een opvangbehoefte.

De Vlaamse regering wil tegen 2016 zorgen voor een dekkingsgraad van 50 procent en tegen 2020 moet er een plaats zijn voor iedereen met een opvangbehoefte. Die doelstellingen staan ingeschreven in het decreet kinderopvang.

Uit cijfers van Kind & Gezin blijkt dat de tussentijdse doelstelling voor 2016 wordt gehaald. ‘Op basis van de cijfers tot het tweede kwartaal van 2015 komen we nu uit op 53,79 procent voor het Vlaamse Gewest. Dat betekent dus dat de doelstelling gehaald is’, luidt het.

Subsidies

Om de doelstelling van 2020 te halen, zullen er nog veel plaatsen moeten bijkomen. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) noemde eerder dit jaar (maart 2015) het cijfer van 17.500 plaatsen. Maar volgens Kind & Gezin is het moeilijk er een exact cijfer op te kleven. ‘Om dat goed te kunnen doen, hebben we extra data nodig die nu nog niet beschikbaar zijn’, klinkt het.

Katrien Verhegge, administrateur-generaal van Kind & Gezin: ‘Vlaanderen haalt inderdaad de doelstelling dat 50 procent van de kinderen tussen 0 en 3 kan rekenen op een plaats in de kinderopvang. Zo zijn we goed op weg om tegen 2020 voor elk kind dat een behoefte heeft aan kinderopvang een plaats te voorzien. Dat is het resultaat van jaar na jaar investeren door de Vlaamse regering in meer, professionele en kwaliteitsvolle kinderopvang. Vorige week nog beslisten we over 809 nieuwe plaatsten en kregen 2.600 plaatsen extra subsidies. Zo zijn we weer een stap dichter bij onze doelstellingen voor 2020.‘ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content