De Europese ministers van Visserij hebben woendagochtend de vangstquota voor volgend jaar vastgelegd. In vergelijking met dit jaar mag er fors minder kabeljauw gevangen worden. Globaal zijn de Vlaamse vissers tevreden met het akkoord.

In de Noordzee en de Noord-Atlantische Oceaan daalt het quotum voor de kabeljauwvangst met twintig procent. Voor zalm geldt een beperking van 13 procent. Haringvissers mogen dan weer 22 procent meer vangen dan dit jaar. Voor schol worden de quota met 15 procent verhoogd.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die de vergadering voorzat, zei na afloop dat het akkoord perspectieven bevat voor de Vlaamse visserijsector. Belgische vissers vangen vooral tong en schol. Voor schol worden de quota dus verhoogd en voor tong gaan ze niet naar beneden.

Ook de vissers zelf zijn tevreden met het resultaat. Volgens de Rederscentrale zullen ze globaal genomen iets meer kunnen vissen dan in 2010. Volgens directeur Emiel Brouckaert ziet het ernaar uit dat er in 2011 1 procent meer vis gevangen zal mogen worden dan dit jaar.

De Europese ministers van Visserij hebben woendagochtend de vangstquota voor volgend jaar vastgelegd. In vergelijking met dit jaar mag er fors minder kabeljauw gevangen worden. Globaal zijn de Vlaamse vissers tevreden met het akkoord.In de Noordzee en de Noord-Atlantische Oceaan daalt het quotum voor de kabeljauwvangst met twintig procent. Voor zalm geldt een beperking van 13 procent. Haringvissers mogen dan weer 22 procent meer vangen dan dit jaar. Voor schol worden de quota met 15 procent verhoogd.Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die de vergadering voorzat, zei na afloop dat het akkoord perspectieven bevat voor de Vlaamse visserijsector. Belgische vissers vangen vooral tong en schol. Voor schol worden de quota dus verhoogd en voor tong gaan ze niet naar beneden.Ook de vissers zelf zijn tevreden met het resultaat. Volgens de Rederscentrale zullen ze globaal genomen iets meer kunnen vissen dan in 2010. Volgens directeur Emiel Brouckaert ziet het ernaar uit dat er in 2011 1 procent meer vis gevangen zal mogen worden dan dit jaar.