Een kleine kern van 475 snel groeiende bedrijven is bepalend voor de privé-tewerkstelling in Vlaanderen en zorgde tussen 2008 en 2011 voor de creatie van bijna dertigduizend jobs, terwijl de totale Vlaamse werkgelegenheid in de privésector terugviel. Dat is de conclusie van een studie van VOKA-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en de Universiteit Antwerpen.

De studie, een doctoraatsonderzoek van Yannick Dillen, hanteert de OESO-definitie van snelle groeiers als bedrijven met minstens tien werknemers die hun tewerkstelling gespreid over drie jaar met minstens 20 procent per jaar zagen toenemen. "Eind 2011 waren er in Vlaanderen 475 bedrijven op een totaal van 13.895 die aan die beschrijving beantwoordden; of slechts 3,42 procent. Samen stelden die 48.095 mensen tewerk. In 2008 waren die snelle groeiers nog maar goed voor 19.275 jobs. De snel groeiende bedrijven zorgden in volle crisis dus voor de creatie van 28.838 jobs in Vlaanderen", zegt VOKA.

De Vlaamse tewerkstelling in de privésector in dezelfde periode viel met 1.927 banen terug, zo blijkt uit de studie. "In 2008 telde Vlaanderen 13.985 bedrijven met minstens tien werknemers, die 818.985 mensen tewerkstelden. In 2011 zorgden die bedrijven nog voor 817.058 jobs. Conclusie: tussen 2008 en 2011 werd het banenverlies in Vlaanderen bijna volledig gecompenseerd door amper 3,42 procent van de bedrijven."

Meeste snelgroeiers in Antwerpen, minste in West-Vlaanderen

Eén derde of 154 van de 475 snelle groeibedrijven ligt in de provincie Antwerpen. Oost-Vlaanderen komt op de tweede plaats met 117 snelle groeiers. Relatief gezien scoort die provincie volgens de studie echter het sterkst, omdat het totale aantal bedrijven met tien werknemers of meer in Oost-Vlaanderen een derde lager ligt dan in Antwerpen. "Hekkensluiter is West-Vlaanderen dat slechts 77 snelle groeiers heeft, terwijl meer dan een vijfde van de Vlaamse ondernemingen in de kustprovincie is gevestigd. Ook Vlaams-Brabant en Limburg scoren onder het gemiddelde", aldus Voka. De snel groeiende ondernemingen zijn in de meeste gevallen geen jonge bedrijven, met een gemiddelde leeftijd van 18,1 jaar.

'Afhankelijkheid snelle groeiers maakt Vlaamse economie kwetsbaar'

De groep van 475 kon een belangrijke terugval in de totale Vlaamse werkgelegenheid vermijden, maar de afhankelijkheid van die snelle groeiers maakt de Vlaamse economie kwetsbaar, zegt VOKA. "Snelle groei kan slechts door een zeer beperkt aantal ondernemingen gedurende een lange periode worden aanhouden. Hierdoor moeten er steeds nieuwe snelgroeiende ondernemingen opstaan om de motor van de tewerkstellingscreatie draaiende te houden. Het stimuleren en begeleiden van ondernemingen met groeipotentieel is dan ook cruciaal om de groep van een vijfhonderdtal bedrijven in de toekomst te kunnen vergroten." (Belga/SD)


Een kleine kern van 475 snel groeiende bedrijven is bepalend voor de privé-tewerkstelling in Vlaanderen en zorgde tussen 2008 en 2011 voor de creatie van bijna dertigduizend jobs, terwijl de totale Vlaamse werkgelegenheid in de privésector terugviel. Dat is de conclusie van een studie van VOKA-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en de Universiteit Antwerpen.De studie, een doctoraatsonderzoek van Yannick Dillen, hanteert de OESO-definitie van snelle groeiers als bedrijven met minstens tien werknemers die hun tewerkstelling gespreid over drie jaar met minstens 20 procent per jaar zagen toenemen. "Eind 2011 waren er in Vlaanderen 475 bedrijven op een totaal van 13.895 die aan die beschrijving beantwoordden; of slechts 3,42 procent. Samen stelden die 48.095 mensen tewerk. In 2008 waren die snelle groeiers nog maar goed voor 19.275 jobs. De snel groeiende bedrijven zorgden in volle crisis dus voor de creatie van 28.838 jobs in Vlaanderen", zegt VOKA.De Vlaamse tewerkstelling in de privésector in dezelfde periode viel met 1.927 banen terug, zo blijkt uit de studie. "In 2008 telde Vlaanderen 13.985 bedrijven met minstens tien werknemers, die 818.985 mensen tewerkstelden. In 2011 zorgden die bedrijven nog voor 817.058 jobs. Conclusie: tussen 2008 en 2011 werd het banenverlies in Vlaanderen bijna volledig gecompenseerd door amper 3,42 procent van de bedrijven." Meeste snelgroeiers in Antwerpen, minste in West-VlaanderenEén derde of 154 van de 475 snelle groeibedrijven ligt in de provincie Antwerpen. Oost-Vlaanderen komt op de tweede plaats met 117 snelle groeiers. Relatief gezien scoort die provincie volgens de studie echter het sterkst, omdat het totale aantal bedrijven met tien werknemers of meer in Oost-Vlaanderen een derde lager ligt dan in Antwerpen. "Hekkensluiter is West-Vlaanderen dat slechts 77 snelle groeiers heeft, terwijl meer dan een vijfde van de Vlaamse ondernemingen in de kustprovincie is gevestigd. Ook Vlaams-Brabant en Limburg scoren onder het gemiddelde", aldus Voka. De snel groeiende ondernemingen zijn in de meeste gevallen geen jonge bedrijven, met een gemiddelde leeftijd van 18,1 jaar. 'Afhankelijkheid snelle groeiers maakt Vlaamse economie kwetsbaar'De groep van 475 kon een belangrijke terugval in de totale Vlaamse werkgelegenheid vermijden, maar de afhankelijkheid van die snelle groeiers maakt de Vlaamse economie kwetsbaar, zegt VOKA. "Snelle groei kan slechts door een zeer beperkt aantal ondernemingen gedurende een lange periode worden aanhouden. Hierdoor moeten er steeds nieuwe snelgroeiende ondernemingen opstaan om de motor van de tewerkstellingscreatie draaiende te houden. Het stimuleren en begeleiden van ondernemingen met groeipotentieel is dan ook cruciaal om de groep van een vijfhonderdtal bedrijven in de toekomst te kunnen vergroten." (Belga/SD)