‘Vlaamse Syriëstrijders begaan oorlogsmisdaden’

© Belga
Simon Demeulemeester

De Vilvoordse Houssien Elouassaki zou aanvoerder zijn van een groep die de ‘gruwelijkste gewelddadigheden’ pleegt. Zij zouden in het onthoofdingsfilmpje te zien zijn.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken, waarop De Morgen de hand kon leggen, leidt de krant af dat Vlaamse Syriëstrijders, aangevoerd door de Vilvoordse Houssien Elouassaki, de ‘gruwelijkste gewelddadigheden’ begaan. De advocate van Elouassaki zegt daar nog geen officiële bevestiging over gekregen te hebben.

De Morgen schrijft dat de kans ‘reëel’ is dat de Syriëstrijders die in de gruwelijke ‘onthoofdingsvideo’ een naakte man vermoorden, tot een groep van 35 tot 40 Belgen behoren. Die jihadisten, die samenwerken met jet extremistische Jabhat al-Nusra, zouden aangevoerd worden door de Vilvoordse Houssien Elouassaki. De krant leidt dat af uit afgeluisterde telefoongesprekken. Daarin zou Houssien tegen zijn broer Abdelouafi zeggen: ‘We mochten allemaal een persoon de keel oversnijden.’ Als zijn broer daarop zegt ‘Dat moet je toch niet doen’ zou zijn antwoord zijn: ‘Ach, een kalasjnikov of een mes, wat maakt het uit. Dat zijn sjiieten en alawieten, die moeten dood.’

Houssien Elouassaki zou ook gezegd hebben dat zijn groep, die in een luxevilla verblijft, dertig vrouwen verkracht en vermoord heeft. Hij prijst zijn leven in Syrië ook aan bij zijn broer: ‘Er zijn hier mooie huizen, er is een zwembad, eten, drinken, alles wat je wil. En als er een bom op je hoofd valt, sterf je tenminste als een martelaar. Wat kan beter zijn dan dat?’

De Wever: ”t Stad is niet van iedereen, en zeker niet van dat soort mensen’

Ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie Joëlle Milquet (CDH) en Annemie Turtelboom (Open VLD) deelden al mee dat ze alle mogelijke sporen onderzoeken om na te gaan of Belgische Syriëstrijders betrokken zijn bij ontvoeringen en excecuties. Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever reageerde. De Wever (N-VA) zegt dat er momenteel nog geen gegevens zijn over eventuele Antwerpse slachtoffers onder de gesneuvelde Syriëstrijders. Ook wat betreft eventuele misdaden tegen de menselijkheid door Antwerpenaren is nog geen duidelijkheid. “Maar als, en dat is een grote als, dat toch het geval zou zijn, zal ik er alles aan doen om er hier de nodige gevolgen aan te koppelen”, waarschuwt De Wever.

Advocate Houssien Elouassaki: ‘Geen officiële bevestiging’

De advocate van Houssien Elouassaki zegt geen officiële bevestiging te hebben dat de afgeluisterde telefoongesprekken waarvan enkele media spreken, afkomstig zijn van de 22-jarige Vilvoordenaar. “Zolang die er niet is, moet er voorzichtig met de informatie worden omgesprongen”, zegt advocate Mieke Thijssen.

Het raakte bekend dat het federaal parket een filmpje onderzoekt waarin Nederlands/Vlaams sprekende jongeren zouden meehelpen aan de onthoofding van een man die bewegingloos op de grond ligt.
De kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws brengen het filmpje zaterdag in verband met de 22-jarige Houssien Elouassaki uit Vilvoorde, die in Syrië een groep van 35 tot 40 Belgische Syriëstrijders zou
aanvoeren. De kranten verwijzen naar afgeluisterde telefoongesprekken van Houssien en zijn broer Karim, waarin ze het hebben over het doden van mensen.

“Het lijkt me sterk dat Houssien zoiets aan de telefoon zou zeggen”, omdat hij weet dat zijn gesprekken afgeluisterd worden, zegt zijn advocate Thijssen nog. “Bepaalde mensen hebben er blijkbaar belang bij dat de gebeurtenissen daar zo gruwelijk mogelijk worden weergegeven”, voegt ze er aan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content