Vlaamse regeringspartijen blijven begroting in evenwicht eisen

10/03/16 om 05:14 - Bijgewerkt om 05:13

CD&V, Open VLD en N-VA willen de doelstelling van een begroting in evenwicht in 2018 niet loslaten. Ze gaan daarmee in tegen minister van Begroting Sophie Wilmès (MR), die zondag liet verstaan dat het loslaten van het begrotingsevenwicht in 2018 "geen taboe" mag zijn.

Vlaamse regeringspartijen blijven begroting in evenwicht eisen

Sophie Wilmès © Belga

Dat schrijft De Tijd.

CD&V-vice-premier Kris Peeters vindt die uitspraken van minister Sophie Wilmès "verwonderlijk".

De regering-Michel staat voor een gigantische besparingsoperatie, want om in 2018 een begroting in evenwicht te hebben, moet ze 3,2 miljard vinden. Peeters zegt in een aantal kranten dat hij het onverstandig vindt om de ambitie van een begrotingsevenwicht nu al te lossen. "Als we het niet doen in 2018, wanneer dan wel? In het verkiezingsjaar 2019, in het eerste jaar van de nieuwe regering in 2020 of in 2021? Dan dreigen we op een hellend vlak te verzeilen."

Waar miljarden halen?

Ook Open VLD en N-VA zijn dezelfde mening toegedaan. "We beseffen dat we budgettair alle zeilen moeten bijzetten", hoort de krant bij de Vlaams-nationalisten. Waar de miljarden vandaan moeten komen, is nog onduidelijk. Peeters zegt dat hij geen vermogenswinstbelasting op tafel zal leggen. Maar mocht de N-VA een hervorming van de vennootschapsbelasting eisen, "dan verandert de inhoud van de discussie". En dan sluit de CD&V-vicepremier niet uit dat hij zijn idee van een 'dual income tax' oprakelt. De bedoeling daarvan is alle belastingen op te delen in twee categorieën: inkomsten uit arbeid, die progressief belast moeten worden, en inkomsten uit kapitaal, die proportioneel belast moeten worden.

(Belga/RR)

Onze partners