De Vlaamse regering snoeit in de mogelijkheden van gewezen ministers om medewerkers te houden op kosten van de regering. De maatregel, die een jaarlijkse besparing moet opleveren van 500.000 euro, heeft gevolgen voor de medewerkers van gewezen SP.A-ministers Freya Van den Bossche en Ingrid Lieten.

Inkrimpen

In het verleden hadden Vlaamse ministers die na de verkiezingen geen nieuwe ministerpost kregen, in de volgende legislatuur recht op twee medewerkers, een staflid en een uitvoerend personeelslid. Twee ministers uit de vorige Vlaamse regering hebben gebruik gemaakt van die mogelijkheid: Lieten en Van den Bossche. De rest van de vorige Vlaamse ministerploeg is trouwens opnieuw aan de slag als minister in de nieuwe Vlaamse regering (Geert Bourgeois (N-VA), Philippe Muyters (N-VA), Hilde Crevits (CD&V), Joke Schauvliege (CD&V) en Jo Vandeurzen (CD&V)) of in een andere regering (Kris Peeters (CD&V) in de federale regering en Pascal Smet (SP.A) in de Brusselse regering).

De Vlaamse regering heeft nu beslist om de regeling in te krimpen. Zo zullen ex-ministers die nadien in het parlement zetelen geen recht meer hebben op de regeling. Andere ex-ministers zullen het ook moeten stellen met één in plaats van twee medewerkers en dat voor een periode van maximaal twee jaar na het stoppen als minister.

Overgangsregeling

Voor de medewerkers die nu aan de slag zijn onder de bestaande regeling, met name de medewerkers van Lieten en Van den Bossche, komt er een overgangsregeling. "Hun tewerkstelling onder de oude regeling bljift voorzien tot en met 31 december 2015. Vanaf 1 januari 2016 geldt de nieuwe generieke regeling voor de uittredende leden", zo staat te lezen in de nota over de nieuwe regeling. (Belga/WB)

De Vlaamse regering snoeit in de mogelijkheden van gewezen ministers om medewerkers te houden op kosten van de regering. De maatregel, die een jaarlijkse besparing moet opleveren van 500.000 euro, heeft gevolgen voor de medewerkers van gewezen SP.A-ministers Freya Van den Bossche en Ingrid Lieten. In het verleden hadden Vlaamse ministers die na de verkiezingen geen nieuwe ministerpost kregen, in de volgende legislatuur recht op twee medewerkers, een staflid en een uitvoerend personeelslid. Twee ministers uit de vorige Vlaamse regering hebben gebruik gemaakt van die mogelijkheid: Lieten en Van den Bossche. De rest van de vorige Vlaamse ministerploeg is trouwens opnieuw aan de slag als minister in de nieuwe Vlaamse regering (Geert Bourgeois (N-VA), Philippe Muyters (N-VA), Hilde Crevits (CD&V), Joke Schauvliege (CD&V) en Jo Vandeurzen (CD&V)) of in een andere regering (Kris Peeters (CD&V) in de federale regering en Pascal Smet (SP.A) in de Brusselse regering). De Vlaamse regering heeft nu beslist om de regeling in te krimpen. Zo zullen ex-ministers die nadien in het parlement zetelen geen recht meer hebben op de regeling. Andere ex-ministers zullen het ook moeten stellen met één in plaats van twee medewerkers en dat voor een periode van maximaal twee jaar na het stoppen als minister. Voor de medewerkers die nu aan de slag zijn onder de bestaande regeling, met name de medewerkers van Lieten en Van den Bossche, komt er een overgangsregeling. "Hun tewerkstelling onder de oude regeling bljift voorzien tot en met 31 december 2015. Vanaf 1 januari 2016 geldt de nieuwe generieke regeling voor de uittredende leden", zo staat te lezen in de nota over de nieuwe regeling. (Belga/WB)