Vlaamse regering moet op zoek naar extra inkomsten

© Reuters

De Vlaamse regering moet voor 2012 al zeker op zoek naar 500 tot 550 miljoen euro extra om de begroting in evenwicht te krijgen.

De Vlaamse regering moet voor 2012 al zeker op zoek naar 500 tot 550 miljoen euro extra om de begroting in evenwicht te krijgen. Dat is het gevolg van de nieuwe groei- en inflatiecijfers die het Planbureau heeft bekendgemaakt.

Vlaams minister-president Kris Peeters liet begin dit jaar al verstaan dat de regering waarschijnlijk 200 tot 500 miljoen euro zou moeten zoeken. “Spijtig genoeg blijken we nu aan de bovenkant van die vork te zitten”, betreurde hij na afloop van de ministerraad. Waar de Vlaamse regering vorig jaar nog uitging van een groei van 1,6 procent, tempert het Planbureau dat enthousiasme danig. Van groei zal met 0,1 procent nauwelijks sprake zijn, terwijl de hogere inflatie van 2,7 procent een reeks overheidsuitgaven duurder maakt.

Gecombineerd met het effect op de federale dotatie kost dat Vlaanderen zo’n 350 miljoen euro. De impact op de eigen gewestbelastingen schat de regering op nog eens 150 tot 200 miljoen.

Geen geld voor nieuwe uitgaven

Geld voor nieuwe uitgaven is er dus allerminst. Ook niet voor het compenseren van de weggevallen federale premies voor energiebesparende maatregelen. “De fiscale maatregelen die op nul gezet zijn zitten er ook nog niet in”, aldus Peeters. “Minister Freya Van den Bossche zoekt binnen haar budget naar mogelijke verschuivingen daarvoor.”

Waar de extra middelen voor een evenwicht vandaan moeten komen, is voer voor de vervroegde begrotingscontrole die later op de maand op gang schiet. Begrotingsminister Philippe Muyters wil voorlopig nergens op vooruitlopen, maar benadrukt dat eerder al gezegd is dat opnieuw de kaasschaaf hanteren heel moeilijk zou zijn.

Doel = begrotingsevenwicht

Het blijft wel de “intense bedoeling” om ook dit jaar in evenwicht af te sluiten, besloot Peeters, die nog een schot loste voor de boeg van al wie hoopt in Vlaanderen extra geld te vinden om het globale Belgische begrotingscijfer op de sporen te krijgen.

“Ik weet perfect dat er bepaalde regeringen zijn die zich niet aan de eerdere afspraken gehouden hebben”, klonk het. “Zeer specifiek is de Brusselse regering zijn afspraken niet nagekomen”, aldus nog de regeringsleider. Nochtans lanceerde net Brussels begrotingsminister Guy Vanhengel (Open VLD) nog de piste om vanuit de gewesten de federale begroting bij te passen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content