De Vlaamse regering maakte bekend de komende 3 jaar telkens 40 miljoen euro uit te zullen trekken voor 15 steden en gemeenten in Vlaanderen en voor het Brussels Gewest. "De 50 miljoen euro die deze regering in haar regeerakkoord beloofde, is voor sp.a het absolute minimum", zegt sp.a-onderwijsexpert Caroline Gennez.

De sp.a is tevreden met het extra geld, maar meent dat het onvoldoende is. De Vlaamse socialisten zeggen dat het regeerakkoord voorziet in 50 miljoen euro de komende 3 jaar, maar dat dat nu slechts 40 miljoen blijkt te zijn. Dat is in totaal dus 30 miljoen euro minder dan beloofd, klinkt het in een persbericht.

"Deze gebroken beloftes komen bovenop de afschaffing van het FFEU (Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eenmalige Investeringsuitgaven), waaruit de vorige regering jaarlijks geld haalde voor investeringen in scholen", zegt Caroline Gennez. "Op het einde van de rit krijgt het onderwijs dus fors minder investeringen in infrastructuur dan beloofd. Gelukkig kan de minister rekenen op de oplevering van meer dan tweehonderd scholen die in het verleden in de steigers zijn gezet."

De sp.a voegt eraan toe dat de capaciteitsmonitor, die in kaart brengt hoeveel kinderen er de komende jaren een plek in het lager onderwijs nodig hebben, aantoont dat er snel minstens 15.000 extra plaatsen nodig zijn in het basisonderwijs. De partij waarschuwt daarom dat bijkomende investeringen zich opdringen. De sp.a meent dat de lager dan geplande investeringen de positieve effecten dreigen te milderen die de btw-verlaging op scholenbouw van de federale regering zou hebben. (Belga/WK)

De Vlaamse regering maakte bekend de komende 3 jaar telkens 40 miljoen euro uit te zullen trekken voor 15 steden en gemeenten in Vlaanderen en voor het Brussels Gewest. "De 50 miljoen euro die deze regering in haar regeerakkoord beloofde, is voor sp.a het absolute minimum", zegt sp.a-onderwijsexpert Caroline Gennez. De sp.a is tevreden met het extra geld, maar meent dat het onvoldoende is. De Vlaamse socialisten zeggen dat het regeerakkoord voorziet in 50 miljoen euro de komende 3 jaar, maar dat dat nu slechts 40 miljoen blijkt te zijn. Dat is in totaal dus 30 miljoen euro minder dan beloofd, klinkt het in een persbericht. "Deze gebroken beloftes komen bovenop de afschaffing van het FFEU (Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eenmalige Investeringsuitgaven), waaruit de vorige regering jaarlijks geld haalde voor investeringen in scholen", zegt Caroline Gennez. "Op het einde van de rit krijgt het onderwijs dus fors minder investeringen in infrastructuur dan beloofd. Gelukkig kan de minister rekenen op de oplevering van meer dan tweehonderd scholen die in het verleden in de steigers zijn gezet." De sp.a voegt eraan toe dat de capaciteitsmonitor, die in kaart brengt hoeveel kinderen er de komende jaren een plek in het lager onderwijs nodig hebben, aantoont dat er snel minstens 15.000 extra plaatsen nodig zijn in het basisonderwijs. De partij waarschuwt daarom dat bijkomende investeringen zich opdringen. De sp.a meent dat de lager dan geplande investeringen de positieve effecten dreigen te milderen die de btw-verlaging op scholenbouw van de federale regering zou hebben. (Belga/WK)