Vlaamse jongeren beginnen met seks vanaf 16 of 17 jaar

© Thinkstock

Vlaamse jongeren duiken gemiddeld de lakens (of iets anders) onder vanaf hun 16de of 17de. Ze beginnen er eerder aan dan oudere Vlamingen, maar toch minder dan gedacht. Dat blijkt uit een grootschalig seksonderzoek.

1.800 Vlamingen werden aan een uitgebreide vragenlijst onderworpen over hun seksleven. De deelnemers aan het onderzoek zijn tussen 14 en 80 jaar en komen uit alle lagen van de bevolking. Met het Sexpert-onderzoek willen de KULeuven, Ugent en Sensoa een duidelijk zicht krijgen op de seksuele activiteiten van de Vlaming. Dat schrijft De Standaard.

Alle deelnemers aan het Sexpert-onderzoek die jonger dan 25 zijn, begonnen gemiddeld tussen hun 15de en 18de aan seks. Bij meisjes was dit gemiddeld 16, bij jongens 17. Bovendien was 13,5 procent jonger dan 14, en 11 procent ouder dan 18 jaar.

Torenhoge verwachtingen
Vlamingen uit de leeftijdsgroep boven 65, doken gemiddeld vanaf hun 20ste voor de eerste maal onder de lakens. Die gemiddelde leeftijd is dus gezakt, maar minder spectaculair dan de onderzoekers verwachtten. “Die dalende trend is de laatste jaren tot stilstand gekomen, zoals overal in Europa”, klinkt het in het onderzoek. “Mensen denken vaak dat de jeugd er vroeger mee begint omdat het op de televisie meer aan bod komt, maar de televisie is niet de realiteit”, stelt Lies Verhetsel van Sensoa in De Standaard.

Bovendien denken zeer weinig jongeren aan die eerste keer terug met erg negatieve gevoelens. Eén tot twee procent van de jongens vergeet hun ontmaagding liever snel, bij de meisjes is dat vijf procent. “Maar de groep die het ‘eerder een negatieve ervaring vond dan een positieve’ was wel groter, maar die eerste keer heeft vooral ook te maken met torenhoge verwachtingen”, stelt Verhetsel.

Andere straffe sekscijfers FrequentieGemiddeld vrijt de Vlaming 1,2 keer per week of vijf keer per maand. Er zijn wel grote verschillen per leeftijdscategorie. Vooral jongvolwassenen, tussen 18 en 29 zijn seksueel erg actief. Tieners, en dertigers tot 65-plussers doen het minder vaak. Favoriete seksseizoen is de zomer.

Actief
83 procent van de mannen met seksuele ervaring en 75 procent van vrouwen uit dezelfde categorie ging de laatste zes maanden nog met iemand naar bed. Op oudere leeftijd, vanaf 65, daalt dit tot 57 procent bij de mannen en 36 procent bij de vrouwen. Net iets meer dan één derde van de vrouwelijk senioren is dus actief in bed.

Met wie?Drie kwart van de ondervraagde personen vree met een vaste partner. Bovendien vrijen mensen met een vaste partner vaker. Bij singles heeft de helft een ‘seksbuddy’ of bedmaatje. De helft gaat bij een ex-partner aankloppen voor een portie seks. 18 procent zoekt toevlucht in een one-night-stand.

Vreemd gaan

Een kwart van de mannen (25,9 procent) gaf toe tijdens een vaste relatie al te zijn vreemdgegaan. Bij de vrouwen was dit 21,9 procent. Het verschil met het buitenland is volgens het Sexpert-onderzoek niet zo groot. Ook hier liggen de cijfers bij 65-plussers weer lager. Slechts 13 procent van hen ging ooit vreemd. Dertigers (30 procent) en 50- tot 64-jarigen (27 procent) gaan het vaakst vreemd.

Aantal bedpartners
Twintig procent van de mannen en 30 procent van de vrouwen heeft één sekspartner gehad. Nog eens tien procent van de mannen en dertien procent bij de vrouwen deelde al met twee personen het bed. In het totale onderzoek hadden mannen gemiddeld 9,4 sekspartners, vrouwen 5,1. De jongvolwassenen onder de dertig scoorden ook hier het hoogst en hadden het meeste sekspartners. Oorzaken zijn experimenteergedrag in de twintiger jaren en een reeks van korte relaties.

Waar?
Tot slot, de favorieten plekken van de Vlaming om van jetje te geven. Met stip op één staat de eigen woning of die van de partner. Personen onder de dertig had vaker seks in het huis van vrienden of familieleden, zoals ouders. Ook openbare plaatsen scoren goed: een fuif, het bos, het park of het strand zijn vaak genoemde sekslocaties. Ook in de auto wordt wel eens de liefde bedreven. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content