Hoewel jongvolwassenen in Vlaanderen van alle leeftijdsgroepen het minst negatief staan tegenover vreemdelingen, heerst ook bij hen "heel wat achterdocht" jegens allochtonen. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad na een onderzoek door de Leuvense professoren Koen Abts en Marc Swyngedouw.

De professoren vroegen een kleine 500 jongvolwassenen, tussen 18 en 35 jaar, "hoe ze tegenover de migrant en de islam staan". Uit de antwoorden blijkt dat de jeugd duidelijk worstelt met de multiculturele samenleving.

"Eén op de vier jongvolwassenen beschouwt migranten als onbetrouwbaar, twee op de vijf zien migranten als een culturele bedreiging en de helft van de jongvolwassenen noemt migranten een bedreiging voor de sociale zekerheid", luidt het.

Vooral de islam lijkt de grootste motor achter die wijdverspreide achterdocht. "Meer dan de helft van de jongeren is van mening dat de islamitische landen zich tegen Europa zullen keren als het erop aankomt, en is meer dan 40 procent ervan overtuigd dat de islamitische waarden een bedreiging vormen voor Europa."

Ook opmerkelijk: hoe ouder iemand wordt, hoe negatiever de houding tegenover alles wat vreemd lijkt. (Belga/EE)

Hoewel jongvolwassenen in Vlaanderen van alle leeftijdsgroepen het minst negatief staan tegenover vreemdelingen, heerst ook bij hen "heel wat achterdocht" jegens allochtonen. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad na een onderzoek door de Leuvense professoren Koen Abts en Marc Swyngedouw.De professoren vroegen een kleine 500 jongvolwassenen, tussen 18 en 35 jaar, "hoe ze tegenover de migrant en de islam staan". Uit de antwoorden blijkt dat de jeugd duidelijk worstelt met de multiculturele samenleving. "Eén op de vier jongvolwassenen beschouwt migranten als onbetrouwbaar, twee op de vijf zien migranten als een culturele bedreiging en de helft van de jongvolwassenen noemt migranten een bedreiging voor de sociale zekerheid", luidt het. Vooral de islam lijkt de grootste motor achter die wijdverspreide achterdocht. "Meer dan de helft van de jongeren is van mening dat de islamitische landen zich tegen Europa zullen keren als het erop aankomt, en is meer dan 40 procent ervan overtuigd dat de islamitische waarden een bedreiging vormen voor Europa." Ook opmerkelijk: hoe ouder iemand wordt, hoe negatiever de houding tegenover alles wat vreemd lijkt. (Belga/EE)