De uitspraken die N-VA-voorzitter Bart De Wever deed in een interview met Terzake, zinderden vandaag nog na in het Vlaams Parlement. De Wever had in het VRT-programma gezegd dat racisme relatief was en was ook opvallend hard voor de Marokkaanse gemeenschap.

Op sociale media delen mensen onder de hashtag #DailyRacism gevallen van racisme. En ook dat kwam naar voren tijdens de mondelinge vragen aan minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA). Als partijgenoot van De Wever kreeg zij vandaag in het Vlaams Parlement de opmerkingen en bedenkingen van de Vlaamse parlementsleden voorgeschoteld.

'Burgemeester moet verenigen'

Toen de minister antwoordde op vragen van An Moerenhout (Groen) en Chris Janssens (VB), namen ook de fractieleiders van de meerderheidspartijen het woord.

Koen Van den Heuvel (CD&V) vond het geen goed signaal dat de burgemeester van de grootste en meest diverse stad van Vlaanderen zo'n polariserende uitspraken doet. 'Het is zijn taak om te verenigen', vindt Van den Heuvel.

'Integratie, racisme en radicalisering mogen we niet op een hoop gooien. Racisme en discriminatie mogen nooit van een alibi voorzien worden', zei Van den Heuvel, die met zijn tussenkomst ook applaus oogstte bij de oppositie.

Bart Somers stelde dan weer dat politici de taak hebben om zich ondubbelzinnig aan de kant van het slachtoffer te stellen. 'Niet de afkomst maar de toekomst telt', stelde hij.

Een paar uur voor het debat had Mercedes Van Volcem (Open VLD) ook al haar twijfels geuit bij de uitspraken van De Wever.

'Integratiebeleid heeft niet gefaald'

Liesbeth Homans liet zich door de aanvallen niet uit haar lood slaan. 'Het integratiebeleid heeft niet gefaald', vond zij. Ze benadrukte dat ze een open discussie wilde voeren en herhaalde het standpunt dat het de taak is van de overheid om kansen te creëren, maar dat mensen die kansen wel moeten grijpen.

Ze noemde ons inburgeringsbeleid ook een voorbeeld voor andere landen.

Eerder op de dag hadden alle partijen ook al afstand genomen van de uitspraken van De Wever.

#DailyRacism: 'Nu ook actie ondernemen?'

Bleri Lleshi, de initiatiefnemer van de hashtag #DailyRacism vroeg zich na het debat op Twitter af of er na de woorden ook daden zouden volgen.

De uitspraken die N-VA-voorzitter Bart De Wever deed in een interview met Terzake, zinderden vandaag nog na in het Vlaams Parlement. De Wever had in het VRT-programma gezegd dat racisme relatief was en was ook opvallend hard voor de Marokkaanse gemeenschap.Op sociale media delen mensen onder de hashtag #DailyRacism gevallen van racisme. En ook dat kwam naar voren tijdens de mondelinge vragen aan minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA). Als partijgenoot van De Wever kreeg zij vandaag in het Vlaams Parlement de opmerkingen en bedenkingen van de Vlaamse parlementsleden voorgeschoteld.Toen de minister antwoordde op vragen van An Moerenhout (Groen) en Chris Janssens (VB), namen ook de fractieleiders van de meerderheidspartijen het woord.Koen Van den Heuvel (CD&V) vond het geen goed signaal dat de burgemeester van de grootste en meest diverse stad van Vlaanderen zo'n polariserende uitspraken doet. 'Het is zijn taak om te verenigen', vindt Van den Heuvel.'Integratie, racisme en radicalisering mogen we niet op een hoop gooien. Racisme en discriminatie mogen nooit van een alibi voorzien worden', zei Van den Heuvel, die met zijn tussenkomst ook applaus oogstte bij de oppositie. Bart Somers stelde dan weer dat politici de taak hebben om zich ondubbelzinnig aan de kant van het slachtoffer te stellen. 'Niet de afkomst maar de toekomst telt', stelde hij. Een paar uur voor het debat had Mercedes Van Volcem (Open VLD) ook al haar twijfels geuit bij de uitspraken van De Wever.Liesbeth Homans liet zich door de aanvallen niet uit haar lood slaan. 'Het integratiebeleid heeft niet gefaald', vond zij. Ze benadrukte dat ze een open discussie wilde voeren en herhaalde het standpunt dat het de taak is van de overheid om kansen te creëren, maar dat mensen die kansen wel moeten grijpen. Ze noemde ons inburgeringsbeleid ook een voorbeeld voor andere landen.Eerder op de dag hadden alle partijen ook al afstand genomen van de uitspraken van De Wever. #DailyRacism: 'Nu ook actie ondernemen?'Bleri Lleshi, de initiatiefnemer van de hashtag #DailyRacism vroeg zich na het debat op Twitter af of er na de woorden ook daden zouden volgen.