Volgens Het Belang van Limburg zijn een aantal recente uitlatingen van minister Demir over de Tukse Diyanet-moskeeën mogelijk de aanleiding voor de dreigbrief.

Naar aanleiding van de nieuwe erkenning van lokale geloofsgemeenschappen die Vlaams minister Bart Somers vorige vrijdag aankondigde, plaatste minister Demir een bericht op Facebook met scherpe commentaar over de Turkse Diyanet-moskeeën. Demir had het onder meer over "de lange arm van Erdogan" en de "antennes van het Erdogan-regime".

Volgens het kabinet-Demir doen "zowel de timing als de gebruikte taal sterk vermoeden" dat die uitlatingen aan de basis van de dreigmail kunnen liggen. In de mail wordt de minister in het Turkse aangeraden om te zwijgen, anders wordt ze verkracht. Politie en parket nemen de zaak ernstig. Ze hebben een PV opgemaakt en zijn een onderzoek gestart om de afzender te kunnen identificeren.

"De veiligheidsdiensten hebben de politiezone Carma bevolen verhoogd toezicht te doen rond de woning van de minister. Zij hebben ook het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, red.) op de hoogte gebracht", klinkt het.

Brusselse minister Van den Brandt dient klacht in na doodsbedreigingen

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) heeft een klacht ingediend bij de politie nadat er op de Facebookpagina "L'automobiliste en a marre" verschillende doodsbedreigingen verschenen aan haar adres. Dat schrijft Bruzz en bevestigt haar woordvoerder aan Belga.

De bedreigingen verschenen in de commentaren op een Facebookpost waarin een lid van de groep stelt dat Van den Brandt de auto wil elimineren. "Ze heeft niet door dat een auto haar kan elimineren", "En wij, wij willen Elke elimineren" of "We krijgen het vel van die dikke Menapische koe wel": het zijn enkele van de bedreigingen die worden geuit.

In de commentaren staat nog een resem andere agressieve uitingen die zinspelen op het interneren van Van den Brandt of de doctrine en ideologie die ze oplegt. De Brusselse Mobiliteitsminister neemt de bedreigingen niet licht op en dient daarom klacht in bij de politie. Extra bescherming krijgt ze niet.

Volgens Het Belang van Limburg zijn een aantal recente uitlatingen van minister Demir over de Tukse Diyanet-moskeeën mogelijk de aanleiding voor de dreigbrief. Naar aanleiding van de nieuwe erkenning van lokale geloofsgemeenschappen die Vlaams minister Bart Somers vorige vrijdag aankondigde, plaatste minister Demir een bericht op Facebook met scherpe commentaar over de Turkse Diyanet-moskeeën. Demir had het onder meer over "de lange arm van Erdogan" en de "antennes van het Erdogan-regime". Volgens het kabinet-Demir doen "zowel de timing als de gebruikte taal sterk vermoeden" dat die uitlatingen aan de basis van de dreigmail kunnen liggen. In de mail wordt de minister in het Turkse aangeraden om te zwijgen, anders wordt ze verkracht. Politie en parket nemen de zaak ernstig. Ze hebben een PV opgemaakt en zijn een onderzoek gestart om de afzender te kunnen identificeren. "De veiligheidsdiensten hebben de politiezone Carma bevolen verhoogd toezicht te doen rond de woning van de minister. Zij hebben ook het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, red.) op de hoogte gebracht", klinkt het.