"Het provincialiseren van universele mensenrechten is het domste wat we nu kunnen doen", zei hij vrijdag in De Standaard.

Omdat er geen schot zit in de onderhandelingen over een interfederaal CKKR met meer inspraak voor de gewesten wordt op Vlaams niveau nagedacht over een eigen instelling.

Geen goed idee, meent De Witte. Volgens hem zal het bestaan van meerdere autonome instellingen de onduidelijkheid vergroten, de
opgebouwde expertise versplinteren en meer geld kosten.

De Witte wijst er ook op dat een interfederaal orgaan minder politiek beïnvloedbaar zal zijn. "Er zullen namelijk meerdere ministers bij betrokken zijn die elkaar in evenwicht houden". Hij hamert er intussen op dat het CGKR een overheidsdienst is "die niet onder de controle van de regering valt en dus geen voogdijminister heeft".

Politiek afgevaardigden
Over de aanwezigheid van politiek afgevaardigden in de raad van bestuur van de CGKR wil De Witte zich nog niet uitspreken, maar het CGKR volledig lossnijden van de politieke wereld is volgens hem waanzin.

De Witte vindt wel dat alle mandaten "herbekeken en herbevestigd" moeten worden. Adverteren voor de functies zou via de media moeten gebeuren. De directeur is in ieder geval kandidaat om zichzelf op te volgen. (Belga/TE)

"Het provincialiseren van universele mensenrechten is het domste wat we nu kunnen doen", zei hij vrijdag in De Standaard. Omdat er geen schot zit in de onderhandelingen over een interfederaal CKKR met meer inspraak voor de gewesten wordt op Vlaams niveau nagedacht over een eigen instelling. Geen goed idee, meent De Witte. Volgens hem zal het bestaan van meerdere autonome instellingen de onduidelijkheid vergroten, de opgebouwde expertise versplinteren en meer geld kosten. De Witte wijst er ook op dat een interfederaal orgaan minder politiek beïnvloedbaar zal zijn. "Er zullen namelijk meerdere ministers bij betrokken zijn die elkaar in evenwicht houden". Hij hamert er intussen op dat het CGKR een overheidsdienst is "die niet onder de controle van de regering valt en dus geen voogdijminister heeft". Politiek afgevaardigden Over de aanwezigheid van politiek afgevaardigden in de raad van bestuur van de CGKR wil De Witte zich nog niet uitspreken, maar het CGKR volledig lossnijden van de politieke wereld is volgens hem waanzin. De Witte vindt wel dat alle mandaten "herbekeken en herbevestigd" moeten worden. Adverteren voor de functies zou via de media moeten gebeuren. De directeur is in ieder geval kandidaat om zichzelf op te volgen. (Belga/TE)