Onder het motto "Vandaag te tolerant en morgen vreemde in eigen land!" voerden drie leden van Vlaams Belang Jongeren (VBJ) actie in het Koninklijk Atheneum Schoten, waar een klas van het BSO-onderwijs in het kader van een eindejaarsproject een barbecue organiseerde. Op die barbecue werd onder andere halalvlees geserveerd en dat was niet naar de zin van provinciaal lijsttrekker Tim Willekens.

Poort stond open
Volgens VBJ-voorzitter Tom van Grieken was er nooit sprake van een brutale inval met vandalisme. "De schoolpoort stond wijd open en we konden gewoon doorstappen tot aan het grasveldje." Dat de Vlaams Belangers over de muur gekropen zouden zijn, wordt ook ontkend door de schooldirectie. "Dat is een onjuistheid in sommige media, waar ik me volledig van distantieer", zegt adjunct-directeur Jacques Gits.

Tim Willekens en VBJ-voorzitter Tom van Grieken deelden stickers uit tegen halalvoedsel en boden de leerlingen Zwan-worstjes aan. Van Grieken ontkent echter ten stelligste dat de leerlingen belaagd werden. "Er is nooit sprake geweest van geweld, noch van dwang", zegt de voorzitter. De aantijgingen van de directie in de media noemt hij "pertinente leugens."

De school onderzoekt of ze klacht kan indienen tegen de Vlaams Belangers. De politie kwam ter plaatse, maar Van Grieken en zijn collega's waren al vertrokken.

'Onverdraagzaam onzinvlees' De barbecue maakte deel uit van een inlevingsproject. Volgens de directie mocht elke leerling eten uit de eigen cultuur meebrengen. En alle leerlingen mochten kiezen welk voedsel ze op hun bord legden, aldus de directie. In een brief van de school aan de ouders was echter enkel sprake van een "halal-BBQ", zonder verdere uitleg.

"De school moet een neutrale plek zijn", reageert van Grieken. "Ons belastinggeld zou niet naar zo'n multiculturele onzin mogen gaan." Hij vindt het niet kunnen dat een school "onverdraagzaam onzinvlees" uitdeelt aan haar leerlingen. Dat de leerlingen verplicht moesten deelnemen vond hij al helemaal "van de pot gerukt." Adjunct-directeur Jacques Gits ontkent dat aanwezigheid verplicht was. "Alles was vrijwillig en alle leerlingen zijn vrijwillig komen opdagen", benadrukt hij.

Dat verschillende ouders hun ongenoegen over de barbecue geuit hadden bij de schooldirectie, ontkent Gits. "Geen enkele ouder heeft ons opgebeld. We hebben enkel een anoniem telefoontje gekregen van iemand die het niet eens was met ons project." Hij betreurt dat Vlaams Belang het respect voor de andere op de helling zet door hun "intimiderende actie." (GM)

Onder het motto "Vandaag te tolerant en morgen vreemde in eigen land!" voerden drie leden van Vlaams Belang Jongeren (VBJ) actie in het Koninklijk Atheneum Schoten, waar een klas van het BSO-onderwijs in het kader van een eindejaarsproject een barbecue organiseerde. Op die barbecue werd onder andere halalvlees geserveerd en dat was niet naar de zin van provinciaal lijsttrekker Tim Willekens.Poort stond open Volgens VBJ-voorzitter Tom van Grieken was er nooit sprake van een brutale inval met vandalisme. "De schoolpoort stond wijd open en we konden gewoon doorstappen tot aan het grasveldje." Dat de Vlaams Belangers over de muur gekropen zouden zijn, wordt ook ontkend door de schooldirectie. "Dat is een onjuistheid in sommige media, waar ik me volledig van distantieer", zegt adjunct-directeur Jacques Gits. Tim Willekens en VBJ-voorzitter Tom van Grieken deelden stickers uit tegen halalvoedsel en boden de leerlingen Zwan-worstjes aan. Van Grieken ontkent echter ten stelligste dat de leerlingen belaagd werden. "Er is nooit sprake geweest van geweld, noch van dwang", zegt de voorzitter. De aantijgingen van de directie in de media noemt hij "pertinente leugens." De school onderzoekt of ze klacht kan indienen tegen de Vlaams Belangers. De politie kwam ter plaatse, maar Van Grieken en zijn collega's waren al vertrokken. 'Onverdraagzaam onzinvlees' De barbecue maakte deel uit van een inlevingsproject. Volgens de directie mocht elke leerling eten uit de eigen cultuur meebrengen. En alle leerlingen mochten kiezen welk voedsel ze op hun bord legden, aldus de directie. In een brief van de school aan de ouders was echter enkel sprake van een "halal-BBQ", zonder verdere uitleg."De school moet een neutrale plek zijn", reageert van Grieken. "Ons belastinggeld zou niet naar zo'n multiculturele onzin mogen gaan." Hij vindt het niet kunnen dat een school "onverdraagzaam onzinvlees" uitdeelt aan haar leerlingen. Dat de leerlingen verplicht moesten deelnemen vond hij al helemaal "van de pot gerukt." Adjunct-directeur Jacques Gits ontkent dat aanwezigheid verplicht was. "Alles was vrijwillig en alle leerlingen zijn vrijwillig komen opdagen", benadrukt hij. Dat verschillende ouders hun ongenoegen over de barbecue geuit hadden bij de schooldirectie, ontkent Gits. "Geen enkele ouder heeft ons opgebeld. We hebben enkel een anoniem telefoontje gekregen van iemand die het niet eens was met ons project." Hij betreurt dat Vlaams Belang het respect voor de andere op de helling zet door hun "intimiderende actie." (GM)