Vingerafdrukken van Salah Abdeslam gevonden in appartement Vorst

18/03/16 om 14:12 - Bijgewerkt om 15:12

In het appartement in Vorst, waar eerder deze week een antiterreuractie plaatsvond, zijn vingerafdrukken gevonden van Salah Abdeslam.

Vingerafdrukken van Salah Abdeslam gevonden in appartement Vorst

Salah Abdeslam © Belga Image

In de flat in de Driesstraat in Vorst, waar dinsdag een schietpartij plaatsvond, zijn vingerafdrukken gevonden van de voortvluchtige Salah Abdeslam. Dat meldt het federaal parket. Het valt dus niet uit te sluiten dat Salah Abdeslam, die opgespoord wordt sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, een tijd in de flat ondergedoken heeft gezeten en een van de twee mannen is die dinsdag aan de politie is kunnen ontkomen. Het federaal parket geeft voorlopig geen verdere commentaar over de vondst, om het onderzoek niet te schaden.

De schietpartij dinsdagnamiddag vond plaats toen vier Belgische en twee Franse agenten aanstalten maakten om een huiszoeking uit te voeren in een flat in de Driesstraat. Uit het onderzoek naar de aanslagen in Parijs was immers gebleken dat de flat mogelijk gebruikt was om valse identiteitsdocumenten aan te maken. Volgens verschillende media was de flat bovendien ook gehuurd door Khalid El Bakraoui, een Brusselse zware gangster die ook betrokken zijn geweest bij de huur van het eerder ontdekte 'safehouse' in Charleroi dat de daders van de aanslagen in Parijs gebruikten als uitvalbasis vlak voor ze naar de Franse hoofdstad vertrokken.

Hevig vuurgevecht

De speurders hadden redenen om aan te nemen dat de flat in de Driesstraat onbewoond was maar toen de deur van het appartement werd geopend, werden de politiemensen onmiddellijk onder vuur genomen door minstens twee personen, gewapend met een riot gun en een Kalasjnikov. Er ontstond een kort maar hevig vuurgevecht waarbij twee Belgische en een Franse agent lichtgewond raakten.

In de uren na de eerste schietpartij werd vanuit het appartement nog verschillende keren geschoten op de aanwezige politiemensen. Daarbij raakte een Belgische agent lichtgewond aan het hoofd.

Mohamed Belkaïd

Uiteindelijk slaagde een scherpschutter van de politie erin één man neer te schieten toen die nogmaals het vuur wou openen op de politie. Toen de politie later de flat binnenviel, werd het lichaam van die man aangetroffen naast een kalasjnikov en een boek over salafisme. De dode man werd later geïdentificeerd als Mohamed Belkaïd, een 35-jarige Algerijn die zonder papieren in België verbleef en enkel bekend was voor een diefstal in 2014. Volgens de VRT stond de man evenwel op een van de fiches van terreurgroep IS waarop SkyNews de hand kon leggen, en blijkt uit die fiche dat de man zich opgaf als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag.

Klopjacht na schietpartij in Vorst

Klopjacht na schietpartij in Vorst © Belga Image

Twee mannen die zich ook in het appartement bevonden toen de politie er probeerde binnen te vallen, konden in de loop van dinsdagnamiddag ontsnappen en konden voorlopig nog niet opgespoord worden. Over hun identiteit is nog niets bekend maar het valt niet uit te sluiten dat een van hen Salah Abdeslam is. Het federaal parket bevestigt immers dat in de flat niet alleen elf laders van Kalasjnikovs, ontelbare hulzen en een vlag van IS aangetroffen werden, maar ook vingerafdrukken van Abdeslam. De man moet er dus minstens geweest zijn maar of hij er dinsdag ook effectief was, zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen. (Belga/AVE)

Onze partners