Gisteren verspreidde de Europese Commissie de resultaten van een grootschalig onderzoek naar seks zonder toestemming.

De meest opvallende resultaten zijn dat vier op de tien Belgen vindt dat zo'n seks in sommige gevallen gerechtvaardigd kan zijn. In heel Europa gaat het om een kwart, waardoor zou blijken dat Belgen er minder problemen mee hebben.

Ondertussen komen vanuit verschillende hoeken reacties op het onderzoek. Onderzoeker Dirk Jacobs verwoordt het kernachtig op Twitter.

Wie in België ondervraagd werd, werd gevraagd de volgende vraag te beantwoorden:

'Sommige mensen vinden dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming in bepaalde situaties gerechtvaardigd kan worden. Denkt u dat dit op de onderstaande omstandigheden van toepassing is?"

Daarbij werd dan een aantal mogelijke situatie voorgesteld, waar de ongeveer duizend Belgische deelnemers met ja en neen op konden antwoorden.

In Nederland werd dezelfde vraag als volgt geformuleerd. 'Vindt u dat dit op onderstaande omstandigheden van toepassing is?'

Uit die vragen is het niet duidelijk of de respondenten hun eigen mening gaven, of dat ze hun mening gaven over wat andere mensen ervan vinden. Op Facebook verwoordde Eliane Deschrijver, postdoctoraal onderzoeker aan de K.U. Leuven het zo: 'De enige conclusie die men uit het huidige resultaat kan trekken, is dat ongeveer 40% van de Belgen denkt dat 'sommige mensen' in minstens één van vier situaties menen dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming legitiem is.'

Jogchum Vrielink (K.U.Leuven) vatte het probleem met de vraagstelling kernachtig samen in een tweet:

Op Facebook schreef Eliane Deschrijver, postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven het volgende: 'De enige conclusie die men uit het huidige resultaat kan trekken, is dat ongeveer 40% van de Belgen denkt dat 'sommige mensen' in minstens één van vier situaties menen dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming legitiem is.'

De heisa die nu losbarst is niet alleen ongelukkig voor het bureau dat het onderzoek uitvoerde. Uit de rest van het onderzoek komen nog andere problematische cijfers naar voren, bijvoorbeeld over het aantal mensen dat denkt dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor misbruik, of dat ze klachten overdrijven. Enkele andere cijfers over geweld tegen vrouwen op een rijtje, vind je hier.

Terminologie: Seks zonder toestemming en verkrachting

Ook op de terminologie kwam van veel mensen kritiek. Zo vonden veel mensen dat seks zonder toestemming deel van het probleem is. Seks zonder toestemming staat gelijk aan verkrachting, waarom wordt het dan zo niet genoemd.

Op Twitter gaf Ingrid Verbanck, oprichtster van de feministische Facebook-groep Niet in mijn pretpark (Nu: Feminisme is voor Iedereen) uitleg waarom de term in zo'n onderzoek wel gebruikt kan worden.

(JH)

Gisteren verspreidde de Europese Commissie de resultaten van een grootschalig onderzoek naar seks zonder toestemming. De meest opvallende resultaten zijn dat vier op de tien Belgen vindt dat zo'n seks in sommige gevallen gerechtvaardigd kan zijn. In heel Europa gaat het om een kwart, waardoor zou blijken dat Belgen er minder problemen mee hebben. Ondertussen komen vanuit verschillende hoeken reacties op het onderzoek. Onderzoeker Dirk Jacobs verwoordt het kernachtig op Twitter.Wie in België ondervraagd werd, werd gevraagd de volgende vraag te beantwoorden: 'Sommige mensen vinden dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming in bepaalde situaties gerechtvaardigd kan worden. Denkt u dat dit op de onderstaande omstandigheden van toepassing is?"Daarbij werd dan een aantal mogelijke situatie voorgesteld, waar de ongeveer duizend Belgische deelnemers met ja en neen op konden antwoorden. In Nederland werd dezelfde vraag als volgt geformuleerd. 'Vindt u dat dit op onderstaande omstandigheden van toepassing is?'Uit die vragen is het niet duidelijk of de respondenten hun eigen mening gaven, of dat ze hun mening gaven over wat andere mensen ervan vinden. Op Facebook verwoordde Eliane Deschrijver, postdoctoraal onderzoeker aan de K.U. Leuven het zo: 'De enige conclusie die men uit het huidige resultaat kan trekken, is dat ongeveer 40% van de Belgen denkt dat 'sommige mensen' in minstens één van vier situaties menen dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming legitiem is.'Jogchum Vrielink (K.U.Leuven) vatte het probleem met de vraagstelling kernachtig samen in een tweet: Op Facebook schreef Eliane Deschrijver, postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven het volgende: 'De enige conclusie die men uit het huidige resultaat kan trekken, is dat ongeveer 40% van de Belgen denkt dat 'sommige mensen' in minstens één van vier situaties menen dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming legitiem is.'De heisa die nu losbarst is niet alleen ongelukkig voor het bureau dat het onderzoek uitvoerde. Uit de rest van het onderzoek komen nog andere problematische cijfers naar voren, bijvoorbeeld over het aantal mensen dat denkt dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor misbruik, of dat ze klachten overdrijven. Enkele andere cijfers over geweld tegen vrouwen op een rijtje, vind je hier. Ook op de terminologie kwam van veel mensen kritiek. Zo vonden veel mensen dat seks zonder toestemming deel van het probleem is. Seks zonder toestemming staat gelijk aan verkrachting, waarom wordt het dan zo niet genoemd.Op Twitter gaf Ingrid Verbanck, oprichtster van de feministische Facebook-groep Niet in mijn pretpark (Nu: Feminisme is voor Iedereen) uitleg waarom de term in zo'n onderzoek wel gebruikt kan worden. (JH)