De Vilvoordse gemeenteraad keurde een negatief advies goed ten aanzien van het onderdeel Vilvoorde-Machelen van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel, het gebied waar het shoppingcentrum Uplace gepland is. Vilvoorde vraagt de Vlaamse regering deze procedure stop te zetten. Zowel SP.A, Groen, Open VLD, N-VA, CD&V als Vlaams Belang keurden het advies goed.

Vilvoorde verwijst naar de eigen mobiliteitsstudie die het liet uitvoeren, waaruit blijkt dat de mobiliteitsgegevens waarop dit GRUP gebaseerd is gesteund zijn op cijfers van 2007, terwijl de files sindsdien fors zijn toegenomen. De realisatie van dit GRUP moet volgens Vilvoorde worden beschouwd "als de organisatie van files en verkeerscongestie op de Brusselse ring" en zal het onderliggend verkeersnetwerk op heel wat momenten volledig doen dichtslibben.

"De openbare vervoersmaatregelen zijn volledig ontoereikend", aldus Vilvoorde in haar advies. De komst van Uplace dreigt bovendien "de doodsteek te betekenen voor heel wat handelsstraten in verschillende steden zoals Mechelen, Leuven en Brussel".

'Verhaeghe neemt de macht over'

"Vooral de Vilvoordse handelskern, die nu al kreunt onder de concurrentie met winkelsteden en e-commerce, dreigt het kind van de rekening te worden", zegt de gemeente, verwijzend naar een studie van Idea Consult. Die raamt het omzetverlies voor Vilvoorde alleen al op bijna 39 miljoen euro per jaar. De leegstand en verloedering zouden toenemen. De bestemmingsvoorschriften binnen dit GRUP zijn ook problematisch om van Vilvoorde een aantrekkelijke woon- en werkstad te maken.

"Wat nog het meest verbaast, is de vaststelling dat na de definitieve vaststelling van dit GRUP, de eigenaar van Uplace de facto alle instrumenten in handen zal krijgen om de bestemming van heel wat terreinen zelf en autonoom te bepalen. Bart Verhaeghe zal als het ware de bevoegdheid van minister Schauvliege en van de stad overnemen om uit te maken wat mogelijk wordt in belangrijke delen van Vilvoorde", aldus burgemeester Hans Bonte (SP.A) in een mededeling.

(Belga/RR)

De Vilvoordse gemeenteraad keurde een negatief advies goed ten aanzien van het onderdeel Vilvoorde-Machelen van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel, het gebied waar het shoppingcentrum Uplace gepland is. Vilvoorde vraagt de Vlaamse regering deze procedure stop te zetten. Zowel SP.A, Groen, Open VLD, N-VA, CD&V als Vlaams Belang keurden het advies goed. Vilvoorde verwijst naar de eigen mobiliteitsstudie die het liet uitvoeren, waaruit blijkt dat de mobiliteitsgegevens waarop dit GRUP gebaseerd is gesteund zijn op cijfers van 2007, terwijl de files sindsdien fors zijn toegenomen. De realisatie van dit GRUP moet volgens Vilvoorde worden beschouwd "als de organisatie van files en verkeerscongestie op de Brusselse ring" en zal het onderliggend verkeersnetwerk op heel wat momenten volledig doen dichtslibben. "De openbare vervoersmaatregelen zijn volledig ontoereikend", aldus Vilvoorde in haar advies. De komst van Uplace dreigt bovendien "de doodsteek te betekenen voor heel wat handelsstraten in verschillende steden zoals Mechelen, Leuven en Brussel". "Vooral de Vilvoordse handelskern, die nu al kreunt onder de concurrentie met winkelsteden en e-commerce, dreigt het kind van de rekening te worden", zegt de gemeente, verwijzend naar een studie van Idea Consult. Die raamt het omzetverlies voor Vilvoorde alleen al op bijna 39 miljoen euro per jaar. De leegstand en verloedering zouden toenemen. De bestemmingsvoorschriften binnen dit GRUP zijn ook problematisch om van Vilvoorde een aantrekkelijke woon- en werkstad te maken. "Wat nog het meest verbaast, is de vaststelling dat na de definitieve vaststelling van dit GRUP, de eigenaar van Uplace de facto alle instrumenten in handen zal krijgen om de bestemming van heel wat terreinen zelf en autonoom te bepalen. Bart Verhaeghe zal als het ware de bevoegdheid van minister Schauvliege en van de stad overnemen om uit te maken wat mogelijk wordt in belangrijke delen van Vilvoorde", aldus burgemeester Hans Bonte (SP.A) in een mededeling. (Belga/RR)