De nieuwe voorzitster van de Vlaamse liberalen staat voor een loodzware taak. Niet alleen moet Gwendolyn Rutten haar partijgenoten een schop onder hun kont geven, ze moet ook een manier vinden om de liberale boodschap weer aantrekkelijker en geloofwaardiger te maken tegen de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 2014. En dat terwijl 40 procent van de Open VLD-leden niet op haar maar op haar uitdager Egbert Lachaert heeft gestemd. Hieronder alvast wat advies voor de nieuwe partijleidster.

1. Maak zo snel mogelijk duidelijk waar de liberalen anno 2013 voor staan, want dat is voor veel kiezers een groot vraagteken. Verschuil u daarbij niet achter het feit dat het moeilijk is om liberale eisen binnen de te halen in een regering met de PS, want daar hebben de kiezers geen boodschap aan en dat is alleen koren op de molen van uw grootste concurrent: de N-VA.

2. Laat zien dat u wel degelijk op eigen benen staat en dat u niet alleen voorzitster bent bij gratie van de oude partijtop. Laat u bij belangrijke mededelingen dan ook niet flankeren - laat staan overschaduwen - door boegbeelden uit de voorbije periode. Ook niet als die de indruk geven totaal onthecht te zijn. Het is geen slecht idee om een paar medestanders die u volledig vertrouwt een job te geven op het partijhoofdkwartier.

3. Hou uw ogen open voor nieuw politiek talent. Zorg ervoor dat ook jonge mensen de kans krijgen om door te groeien in uw partij. Ook zonder bekende familienaam of vermaarde mentor.

4. Luister naar alle mensen die - al dan niet uit ongenoegen met de partijtop - niet op u hebben gestemd, en ook naar mandatarissen die u openlijk hebben gesteund maar daar eigenlijk niet helemaal achter stonden. Hen kunt u alleen weer aan boord hijsen door te laten zien dat u het lef hebt om het roer om te gooien. Een voorzitter kan niet functioneren met alleen maar de steun van de achterban, maar ook niet met alleen maar het vertrouwen van de partijtop.

5. Vergeet niet dat de wereld doordraait na de verkiezingen van 2014. Het is geen ramp als de Open VLD tegen die tijd nog niet helemaal uit het dal is geklommen. Misschien zal daar zelfs een totale oppositiekuur voor nodig zijn. Laat u dus vooral niet afrekenen op de volgende verkiezingsuitslag. (AP)

De nieuwe voorzitster van de Vlaamse liberalen staat voor een loodzware taak. Niet alleen moet Gwendolyn Rutten haar partijgenoten een schop onder hun kont geven, ze moet ook een manier vinden om de liberale boodschap weer aantrekkelijker en geloofwaardiger te maken tegen de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 2014. En dat terwijl 40 procent van de Open VLD-leden niet op haar maar op haar uitdager Egbert Lachaert heeft gestemd. Hieronder alvast wat advies voor de nieuwe partijleidster. 1. Maak zo snel mogelijk duidelijk waar de liberalen anno 2013 voor staan, want dat is voor veel kiezers een groot vraagteken. Verschuil u daarbij niet achter het feit dat het moeilijk is om liberale eisen binnen de te halen in een regering met de PS, want daar hebben de kiezers geen boodschap aan en dat is alleen koren op de molen van uw grootste concurrent: de N-VA. 2. Laat zien dat u wel degelijk op eigen benen staat en dat u niet alleen voorzitster bent bij gratie van de oude partijtop. Laat u bij belangrijke mededelingen dan ook niet flankeren - laat staan overschaduwen - door boegbeelden uit de voorbije periode. Ook niet als die de indruk geven totaal onthecht te zijn. Het is geen slecht idee om een paar medestanders die u volledig vertrouwt een job te geven op het partijhoofdkwartier. 3. Hou uw ogen open voor nieuw politiek talent. Zorg ervoor dat ook jonge mensen de kans krijgen om door te groeien in uw partij. Ook zonder bekende familienaam of vermaarde mentor. 4. Luister naar alle mensen die - al dan niet uit ongenoegen met de partijtop - niet op u hebben gestemd, en ook naar mandatarissen die u openlijk hebben gesteund maar daar eigenlijk niet helemaal achter stonden. Hen kunt u alleen weer aan boord hijsen door te laten zien dat u het lef hebt om het roer om te gooien. Een voorzitter kan niet functioneren met alleen maar de steun van de achterban, maar ook niet met alleen maar het vertrouwen van de partijtop. 5. Vergeet niet dat de wereld doordraait na de verkiezingen van 2014. Het is geen ramp als de Open VLD tegen die tijd nog niet helemaal uit het dal is geklommen. Misschien zal daar zelfs een totale oppositiekuur voor nodig zijn. Laat u dus vooral niet afrekenen op de volgende verkiezingsuitslag. (AP)