Vijf doden en 123 gewonden bij aanslag in Luik

Vijf doden, onder wie de dader, en 123 gewonden. Dat is de balans van de aanslag in hartje Luik.

Bij een aanslag met handgranaten in het centrum van Luik zijn vier doden en 123 gewonden gevallen. Naast de dader kwamen twee tieners en een bejaarde vrouw om het leven. Dat bevestigt de procureur des konings van Luik Danièle Reynders. Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zegt dat de aanslag het werk is van één man. Volgens de politie gaat het om Nordine Amrani, die eerder werd veroordeeld voor wapenhandel en drugsbezit: hij had een cannabisplantage met 2800 plantjes, een tiental wapens en 9500 wapenonderdelen thuis. Hij kreeg ook al eens huisarrest wegens verkrachting.

Wapenfreak
Amrani wordt een echte wapenfreak genoemd, die zelf wapens in elkaar kan steken en herstellen. Hij zou geen link hebben met terroristische organisaties.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) bevestigt dat er momenteel geen enkele aanwijzing is die “in welke zin dan ook naar terrorisme verwijst”. Het gaat blijkbaar om een geïsoleerde gewelddaad met dramatische gevolgen, zegt ze in een eerste reactie.

Di Rupo
De minister, die van meet af aan in contact stond met de crisiscentra en met de politiediensten, is samen met premier Elio Di Rupo (PS) naar Luik getrokken.

Premier Di Rupo zegt dat hij ‘met afgrijzen’ heeft kennisgenomen van ‘de ernstige feiten’ in Luik. ‘Zijn eerste gedachten gaan naar de slachtoffers, hun familie en vrienden en naar alle inwoners van Luik,’ luidt het in een mededeling. Ook Koning Albert II en koningin Paola brachten een bezoek aan Luik.

Slachtoffers

Bij de vier dodelijke slachtoffers zijn een baby van 17 maanden, twee tieners, een jongen van 15 en een van 17 en een bejaarde vrouw van 75. De dader is de vierde dode. De jongen van 15 stierf ter plekke, de twee andere slachtoffers overleden in het ziekenhuis aan hun verwondingen. De baby stierf eveneens in het ziekenhuis, waar het enkele uren voor zijn leven vocht.

Er vielen ook 123 gewonden, onder wie enkele zwaargewonden. Een van hen, een 20-jarige jongeman, liep een zwaar schedeltrauma op en is er erg aan toe. Van de 123 gewonden werden er 52 verzorgd in een snel opgezette medische post, op de binnenplaats van het justitiepaleis. 23 slachtoffers werden onmiddellijk naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht, deelde procureur des konings van Luik Reynders mee.

Doordat enkele andere personen op eigen houtje zich naar de ziekenhuizen begaven, evolueert het aantal gewonden. Er zou ook een vijfde dode gevallen zijn, maar omstreeks 18.40 uur sprak de politie van Luik dat tegen.

De dader, Nordine Amrani, bracht zichzelf om het leven nadat hij granaten gooide en op de mensen op de Place Saint-Lambert schoot. In zijn tas werd nog meer munitie aangetroffen, wat doet vermoeden dat de balans heel wat zwaarder had kunnen zijn.

Kalasjnikov

De dader maakte gebruik van explosieven van het type thunderflash en een kalasjnikovgeweer. De Franstalige televisiezender RTL berichtte eerder dat het om een man ging die ontsnapte uit het justitiepaleis van Luik.

Granaten
Volgens ooggetuigen verschanste de man zich op een platform aan een bakkerij op de Place Saint-Lambert, waar een grote kerstmarkt bezig is. Van daaruit vuurde hij vier granaten op de voorbijgangers. Hij vuurde minstens één granaat naar een bushokje.

Na de aanslag met granaten werden verschillende geweerschoten gehoord. Ziekenwagens reden af en aan. Overal loeiden sirenes.

De politie sloot het Place Saint Lambert hermetisch af. Mogelijk lagen er nog niet ontplofte handgranaten op het plein. Die moesten eerst nog onschadelijk worden gemaakt door de de ontmijningsdiest.

Een speciale politie-eenheid kwam ter plaatse om het Justitiepaleis te doorzoeken. De politie ontkent voorts dat er een achtervolging heeft plaatsgevonden nabij de Place Saint-Lambert.

Veiligheidszone Ondertussen werd een grote veiligheidszone in het centrum afgebakend. Alle omliggende handelszaken hebben de deuren gesloten. Aan vervoersmaatschappij TEC werd gevraagd om hun voertuigen uit het centrum te houden. Nabij het Luikse justitiepaleis werd een medische hulppost opgericht.

Na de aanslag ondervond het gsm-verkeer in de stad hinder. Mobistar en Proximus spreken van erg druk telefoonverkeer in de Luikse regio. Proximus registeerde een piek van oproepen tussen 13.20 en 14.00 uur, met drie keer meer oproepen dan gewoonlijk. De operator heeft de capaciteit van de antennes verdubbeld om aan de toestroom te kunnen voldoen. Ook Mobistar stelde een verzadiging vast in het centrum van Luik, de oproepen konden worden omgeleid.

Crisiscentrum
Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken neemt voorlopig geen maatregelen na de aanslag in het centrum van Luik. Dat bevestigt woordvoerder Peter Mertens. “We zijn op dit moment via onze kanalen informatie aan het verzamelen om een duidelijk beeld te krijgen op de situatie. Nadien bekijken we of er maatregelen nodig zijn.” (EE/KVDA/SD)

Crisiscentrum: 0800-94000

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content