Vier op de tien Vlaamse jongeren willen doodstraf herinvoeren

© iStockphoto

Ongeveer vier op de tien Vlaamse jongeren zijn te vinden voor een herinvoering van de doodstraf voor zware misdaden en voor een strenger criminaliteitsbeleid. Dat blijkt uit een onderzoek van het JeugdOnderzoeksPlatform (JOP), een interuniversitaire samenwerking tussen de UGent, VUB en de KU Leuven.

In 2008 en 2013 namen de onderzoekers een enquête af bij respectievelijk 2.419 en 2.017 Vlaamse jongeren tussen 14 en 25 jaar, en peilden naar hun mening over repressieve maatregelen in de strijd tegen criminaliteit. In 2008 bleek 34 procent van de jongeren akkoord te gaan met de herinvoering van de doodstraf. In 2013 steeg dat percentage nog tot 41,5 procent.

Volgens criminoloog Arne De Boeck, onderzoeker aan het Leuvens Instituut voor Criminologie, heeft die houding te maken met een groeiend onbehagen, een toenemend onveiligheidsgevoel en een verlies van het geloof in de politiek. “Heel wat jongeren maken zich zorgen over de samenleving.”

Groter onveiligheidsgevoel

Ook een strenger criminaliteitsbeleid en repressieve maatregelen vinden weerklank bij de jongeren. Zo is bijna 40 procent voorstander van een avondklok in probleemwijken, vindt 33,9 procent dat zware misdadigers geen gerechtelijk proces verdienen en is 39 procent van oordeel dat minderjarigen berecht moeten worden als volwassenen.

Volgens De Boeck baseren jongeren hun oordeel vooral op buikgevoel. “Hun houding drukt in de eerste plaats een maatschappelijk onbehagen uit”, zegt hij. “Een belangrijk deel van de jongeren maakt zich zorgen over maatschappelijke thema’s als criminaliteit en migratie, en heeft het gevoel dat de samenleving de problemen niet langer de baas kan.

Die jongeren hebben ook een groter onveiligheidsgevoel, waardoor ze zich sneller tot repressie aangetrokken voelen.” De Boeck vraagt wel om een voorzichtige benadering van de cijfers. “We merken dat jongeren hun houding tegenover de doodstraf of een streng criminaliteitsbeleid vaak herzien wanneer we hen beter informeren. Hun houding wordt heel wat milder wanneer we hen concrete cases voorleggen en hen vragen op basis daarvan te oordelen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content