Nieuw Zuid is een van de zeven zones van een vernieuwingsproject van de Antwerpse Scheldekaaien. Een renovatie van die zone was niet meer mogelijk. Daarom bouwt waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal een volledig nieuwe kademuur, rondom een stalen geraamte. De oude, instabiele muur moest worden afgebroken. Zaterdag werd een stuk van 123 meter met springstoffen opgeblazen. "Het springen gebeurde rond 18.30 uur en verliep naar wens. Nadat de springstoffen bij hoogwater in de muur geplaatst waren, werden ze gecontroleerd tot ontploffing gebracht", klinkt het bij W&Z. "Experts van de Koninklijke Militaire School en de UGent volgden de trillingsimpact continu op.

Tijdens de explosies van vandaag waren zoals aangekondigd kleine trillingen voelbaar, vergelijkbaar met die van zwaar vrachtverkeer, die telkens maximaal 15 seconden duurden." In februari van vorig jaar vond al een soortgelijke ontploffing plaats. Die veroorzaakte heel wat onrust in de ruime omgeving. Door de verfijnde methode en doordat er op voorhand beter was gecommuniceerd, bleef het aantal meldingen volgens de stadsdiensten beperkt tot enkele vragen via de microblogsite Twitter.

Een volgend deel van de kaaimuur wordt op 27 mei tot ontploffing gebracht. Na de afbraak starten W&Z en aannemer THV Scheldekaaien met de opbouw van twee nieuwe stukken kaaimuur.

Nieuw Zuid is een van de zeven zones van een vernieuwingsproject van de Antwerpse Scheldekaaien. Een renovatie van die zone was niet meer mogelijk. Daarom bouwt waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal een volledig nieuwe kademuur, rondom een stalen geraamte. De oude, instabiele muur moest worden afgebroken. Zaterdag werd een stuk van 123 meter met springstoffen opgeblazen. "Het springen gebeurde rond 18.30 uur en verliep naar wens. Nadat de springstoffen bij hoogwater in de muur geplaatst waren, werden ze gecontroleerd tot ontploffing gebracht", klinkt het bij W&Z. "Experts van de Koninklijke Militaire School en de UGent volgden de trillingsimpact continu op. Tijdens de explosies van vandaag waren zoals aangekondigd kleine trillingen voelbaar, vergelijkbaar met die van zwaar vrachtverkeer, die telkens maximaal 15 seconden duurden." In februari van vorig jaar vond al een soortgelijke ontploffing plaats. Die veroorzaakte heel wat onrust in de ruime omgeving. Door de verfijnde methode en doordat er op voorhand beter was gecommuniceerd, bleef het aantal meldingen volgens de stadsdiensten beperkt tot enkele vragen via de microblogsite Twitter. Een volgend deel van de kaaimuur wordt op 27 mei tot ontploffing gebracht. Na de afbraak starten W&Z en aannemer THV Scheldekaaien met de opbouw van twee nieuwe stukken kaaimuur.