Vermogen politici openbaar maken: ‘Wij hebben niets te verbergen, jullie wel?’ (PVDA)

Raoul Hedebouw © Belga Image
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘België heeft nog steeds een traditie van verbergen als het neerkomt op geldzaken. Dat moeten we doorbreken’, klinkt het bij PVDA. De linkse partij wil het vermogen van politieke mandatarissen openbaar maken.

PVDA-Kamerleden Marco Van Hees en Raoul Hedebouw dienden vandaag een wetsvoorstel in om het vermogen van politieke mandatarissen openbaar te maken. ‘Als openbare functionarissen zich verrijken, moeten burgers daarvan op de hoogte worden gebracht’, verduidelijkt Raoul Hedebouw aan Knack.be.

Hij begrijpt niet waarom partijen tegen dit voorstel zouden zijn. ‘Voor wie niets te verbergen heeft, kan dit toch geen probleem zijn.’ Hij vindt dat het patrimonium van iedere politicus in het staatsblad vermeld moet worden. Op dit moment moeten politici hun aangiften doen in een gesloten enveloppe die enkel geopend mag worden als een gerechtelijk onderzoek zich opdringt.

Justitie

Ook Van Hees, die premier Charles Michel (MR) er tijdens het vragenuurtje in de Kamer over aansprak, verkondigt trots dat hij geen geheimen heeft. Toen hij zijn eigen bezit, inclusief spaargeld op zijn bankrekening, begon op te sommen, ontstond er heel wat tumult in de Kamer. Niet iedereen vindt het blijkbaar nodig dat alles transparant is.

Vermogen politici openbaar maken: 'Wij hebben niets te verbergen, jullie wel?' (PVDA)
© Belga

Michel reageerde door te stellen dat er al twee organen bestaan die deze zaken regelen. Enerzijds de deontologische code van politici en anderzijds justitie. ‘Maar dat laatste volstaat niet, het gaat om een ethische kwestie’, volhardt Van Hees.

‘Onlangs zat een Franstalige politicus (waarmee hij verwees naar Serge Kubala van MR) eventjes in de cel op verdenking van corruptie. Een grens werd toen overschreden’, aldus Van Hees.

‘België heeft traditie van verbergen’

PVDA haalde de mosterd voor deze maatregel in Frankrijk. ‘Daar werd ze na een crisissituatie ingevoerd’, vertelt Hedebouw. ‘Maar ik merk dat er ook in België een grote publieke vraag is. Net zoals in Frankrijk hebben we een website nodig, waarop burgers het patrimonium van hun verkozenen kunnen bekijken.’

Maar als er zo’n grote publieke vraag naar is, waarom heeft in het verleden dan niemand een wetsvoorstel ingediend? ‘België heeft nu eenmaal een traditie van verbergen als het aankomt op geldzaken’, aldus Hedebouw. ‘Dat moeten we doorbreken. Wie vandaag kiest om zijn belastingen online aan te geven, merkt dat alles reeds voor hem wordt ingevuld. De gegevens van elke loontrekkende zijn transparant, die lijn moeten we doortrekken naar politieke mandatarissen.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content