De discussie had donderdag uitgezonden moeten worden, maar de uitzending werd tot zondag uitgesteld na het overlijden van SP.A-politicus Steve Stevaert. De VRT plaatste de uitzending al wel op de website.

Bart De Wever en Etienne Vermeersch wisselden van gedachten over nationalisme en burgerschap, waar ze overigens niet al te ver uiteen lagen.

Vooraleer die discussie werd aangevat, ging het over de uitspraken van De Wever in Terzake, waarin hij de problemen van Marokannen en met name Berbers in de verf zette, en over de klacht wegens racisme die naderhand werd ingediend.

Vermeersch vond de uitspraken niet racistisch, maar hij vond het wel ongepast en misplaatst dat De Wever dit soort zaken als burgemeester had gezegd. Dat ervaren Marokkanen of Berbers als "krenkend", aldus Vermeersch, "en ik geef ze daarin gelijk. Het is niet verstandig om zoiets als burgemeester te zeggen. Als een burgemeester zoiets zegt over zijn eigen medeburgers ervaren ze dat als krenkend".

Vermeersch raadde de burgemeester aan in Antwerpen een Amazigh-centrum op te richten, met cursussen over en eventueel onderzoek naar taal en cultuur van de Berbers. De Wever gaf geen duidelijke repliek op het voorstel.

Het grootste deel van het debat ging dus over nationalisme.

(RR)

De discussie had donderdag uitgezonden moeten worden, maar de uitzending werd tot zondag uitgesteld na het overlijden van SP.A-politicus Steve Stevaert. De VRT plaatste de uitzending al wel op de website.Bart De Wever en Etienne Vermeersch wisselden van gedachten over nationalisme en burgerschap, waar ze overigens niet al te ver uiteen lagen.Vooraleer die discussie werd aangevat, ging het over de uitspraken van De Wever in Terzake, waarin hij de problemen van Marokannen en met name Berbers in de verf zette, en over de klacht wegens racisme die naderhand werd ingediend. Vermeersch vond de uitspraken niet racistisch, maar hij vond het wel ongepast en misplaatst dat De Wever dit soort zaken als burgemeester had gezegd. Dat ervaren Marokkanen of Berbers als "krenkend", aldus Vermeersch, "en ik geef ze daarin gelijk. Het is niet verstandig om zoiets als burgemeester te zeggen. Als een burgemeester zoiets zegt over zijn eigen medeburgers ervaren ze dat als krenkend".Vermeersch raadde de burgemeester aan in Antwerpen een Amazigh-centrum op te richten, met cursussen over en eventueel onderzoek naar taal en cultuur van de Berbers. De Wever gaf geen duidelijke repliek op het voorstel.Het grootste deel van het debat ging dus over nationalisme.(RR)