In een open brief op de website van Le Soir, pleiten enkele Franstalige academici, vakbondslui en activisten voor een Waalse en Brusselse regering bestaande uit PS, Ecolo en PTB. Onder hen ook oud-minister Jean-Pascal Labille, topman van de socialistische mutualiteit.
De twee grootste partijen in het Vlaams Parlement, N-VA en Vlaams Belang, komen samen niet aan een meerderheid van 63 zetels. Maar in de afzonderlijke commissies, die meestal uit 15 leden bestaan, zouden ze wél aan meerderheid komen. 'Dat kan interessant zijn', zegt Chris Janssens (Vlaams Belang).
CDH-voorzitter Maxime Prévot zegt non. De Franstalige christendemocraten kiezen op alle niveaus voor de oppositiebanken. De onderhandelingsgesprekken komen zo op alle niveaus in een nieuwe fase. CD&V blijft verweesd achter.
Nu de eerste ronde van regeringsonderhandelingen in Brussel achter de rug zijn, is het wachten geblazen wat de PS gaat doen. Kopstuk Laurette Onkelinx mag kiezen welke partijen ze mee in bad trekt. Dé hamvraag: maakt de MR een kans?
Het ging de voorbije week over het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang, tegenvallend nieuws dat werd achtergehouden over de Vlaamse en federale begroting, en kletterende ruzie binnen de christendemocratische familie. Knack-redacteur Ewald Pironet blikt terug.
Zaterdag komt de N-VA-partijraad voor het eerst samen sinds de tegenvallende uitslagen van 26 mei. De kandidaten zullen er debatteren over de scores en de gevolgde strategie. Maar ook de regeringsonderhandelingen komen aan bod, met confederalisme als grootste prioriteit. 'Dit land groeit meer en meer uit elkaar.'
Misschien is Groen wel de grootste verliezer van de verkiezingen van 26 mei. De groene golf die de partij zelf al jaren zag aankomen, bleek een kleine rimpeling. Binnen de partij wordt aangestuurd op een wissel van de macht, en daarvoor zijn de ogen gericht op Vlaams fractieleider Björn Rzoska.
Vijf dagen na de verkiezingen hebben Groen, Open VLD en one.brussels beslist om aan Nederlandstalige kant gesprekken te starten voor een Brussels regeerakkoord. Dat zegt Groen-onderhandelaarster Elke Van den Brandt in een mededeling.
Vandaag begint PS-voorzitter Elio Di Rupo aan de formatie van een Waalse regering. De vraag is in welke mate de gewezen premier de federale regeringsvorming afwacht. Hoe dan ook kan Di Rupo, net als vijf jaar geleden, de coalitievormingen in heel het land doen losbarsten.
Hasselaar Kim De Witte (41) mag als eerste Limburger voor de Partij van de Arbeid (PVDA) naar het Vlaams Parlement. Zowel bij de Vlaamse (5,7 procent) als federale verkiezingen (5,6 procent) stijgt de partij in Limburg met ruim 3 procentpunten.
Dat de traditionele partijen ook in West-Vlaanderen door Vlaams Belang werden afgetroefd, lag volgens Luc Devoldere (Ons Erfdeel) in de lijn der verwachtingen.
'Theo Francken is een van de weinige N-VA-kopstukken die de opgang van Vlaams Belang hebben kunnen tegenhouden', concludeert de Leuvense politoloog Bart Maddens.
Groen is nu de grootste partij van Gent, terwijl de SP.A, die tot voor kort onoverwinnelijk leek in de Oost-Vlaamse stad, terugzakt naar een vierde plaats.
Vlaams Belang behaalde in de provincie Oost-Vlaanderen 20 procent en hoeft daar alleen nog de N-VA te laten voorgaan, die in de provincie heel wat stemmen verliest. Kunnen we spreken van een D'haeseleer-effect?
'De kiezers hebben zich van de traditionele partijen afgekeerd', zegt MR-ondervoorzitter en politiek veteraan Gérard Deprez. 'We hebben een algoritme nodig om hier uit te raken.'
De SP.A bewijst wederom dat de bodem nog niet bereikt is, maar de voorzitter lijkt niet van plan om daar de verantwoordelijkheid voor op te nemen. Nestor Louis Tobback ziet het met lede ogen aan.
Met 29.725 voorkeurstemmen voor het Vlaams Parlement laat de Genkenaar Chris Janssens (Vlaams Belang) nationale kopstukken als Jo Vandeurzen (CD&V), Lydia Peeters (Open VLD) en Jan Peumans (N-VA) achter zich.