De formateur en de zeven partijen die op basis van zijn nota willen onderhandelen, hadden Beke uitgenodigd om zijn standpunten en voorstellen over de nota te preciseren. Die gezamenlijke vergadering duurde zowat twee uur. Even na de middag was Beke alweer vertrokken. Hij legde geen verklaringen af.

Korte tijd nadien sijpelde het nieuws door dat ook de andere partijvoorzitters het parlement langs de achterzijde hadden verlaten.

Over hoe het nu verder moet, is het koffiedik kijken. De ontslagnemende formateur zal "nog informele contacten" hebben, luidt het.

Ter herinnering: PS, MR, Open VLD, CDH, SP.A, Ecolo en Groen! verklaarden te willen onderhandelen op basis van de nota van de formateur over een regeerakkoord en een staatshervorming. N-VA verwees de tekst naar de prullenmand. CD&V stelde onderhandelingen enkel nuttig te vinden indien ook N-VA mee aan tafel zat.

Kleine opening Dat de christendemocraten nadien lieten verstaan dat wat hen betreft, een aantal voorstellen rond Brussel en BHV uit de nota zouden moeten verdwijnen om over dat luik een akkoord te bereiken, werd als een kleine opening beschouwd. Ook over andere zaken heeft CD&V grote bezwaren.

In een poging CD&V alsnog aan boord te hijsen, beslisten de zeven partijen donderdag de CD&V-voorzitter uit te nodigen om te horen wat zijn bezwaren precies zijn. Ze hebben 'met veel belangstelling akte genomen van de laatste verklaringen van de CD&V. De zeven partijen willen deze opportuniteit aangrijpen om het aantal partners uit te breiden', luidde het.

Tweederdemeerderheid

De aanwezigheid van de Vlaamse christendemocraten is nodig om aan een tweederdemeerderheid te raken die nodig is voor een staatshervorming. Bovendien zouden de drie Vlaamse partijen die deel uitmaken van 'de zeven' slechts goed zijn voor 31 van de 88 Nederlandstalige Kamerzetels. (Belga/SD/TE)

De formateur en de zeven partijen die op basis van zijn nota willen onderhandelen, hadden Beke uitgenodigd om zijn standpunten en voorstellen over de nota te preciseren. Die gezamenlijke vergadering duurde zowat twee uur. Even na de middag was Beke alweer vertrokken. Hij legde geen verklaringen af. Korte tijd nadien sijpelde het nieuws door dat ook de andere partijvoorzitters het parlement langs de achterzijde hadden verlaten. Over hoe het nu verder moet, is het koffiedik kijken. De ontslagnemende formateur zal "nog informele contacten" hebben, luidt het. Ter herinnering: PS, MR, Open VLD, CDH, SP.A, Ecolo en Groen! verklaarden te willen onderhandelen op basis van de nota van de formateur over een regeerakkoord en een staatshervorming. N-VA verwees de tekst naar de prullenmand. CD&V stelde onderhandelingen enkel nuttig te vinden indien ook N-VA mee aan tafel zat. Kleine opening Dat de christendemocraten nadien lieten verstaan dat wat hen betreft, een aantal voorstellen rond Brussel en BHV uit de nota zouden moeten verdwijnen om over dat luik een akkoord te bereiken, werd als een kleine opening beschouwd. Ook over andere zaken heeft CD&V grote bezwaren. In een poging CD&V alsnog aan boord te hijsen, beslisten de zeven partijen donderdag de CD&V-voorzitter uit te nodigen om te horen wat zijn bezwaren precies zijn. Ze hebben 'met veel belangstelling akte genomen van de laatste verklaringen van de CD&V. De zeven partijen willen deze opportuniteit aangrijpen om het aantal partners uit te breiden', luidde het. Tweederdemeerderheid De aanwezigheid van de Vlaamse christendemocraten is nodig om aan een tweederdemeerderheid te raken die nodig is voor een staatshervorming. Bovendien zouden de drie Vlaamse partijen die deel uitmaken van 'de zeven' slechts goed zijn voor 31 van de 88 Nederlandstalige Kamerzetels. (Belga/SD/TE)